بررسی ویژگیهای حرارتی و ضدمیکربی نانوکامپوزیتهای کیتوزان- نانوسلولز و تأثیر آن در افزایش مدت ماندگاری گوشت چرخکرده
|
دانیال دهناد ، حبیب الله میرزایی* ، زهرا امام جمعه ، سید مهدی جعفری ، سعید داداشی  |
|
|
چکیده: (11439 مشاهده) |
سابقه و هدف: کیتوزان، ترکیبی طبیعی و ضدمیکربی در برابر باکتریها، مخمرها و قارچها به شمار میرود. نانوذراتسلولز دارای نرخ زیستتخریبپذیری بالا و نسبت به سایر نانوپرکنهای بهبوددهنده خواص، ارزانتر هستند. هدف پژوهش حاضر این است که بتوان با به-کارگیری این دو ماده فراوان در طبیعت، نانوکامپوزیتی با ثبات حرارتی بالا تهیه و با استفاده از آن، بهبود معنیداری در مدت ماندگاری گوشتچرخکرده، حاصل کرد.
مواد و روشها: نانوکامپوزیتهای کتیوزان- نانوسلولز با استفاده از پودر کیتوزان با وزن مولکولی600-800 کیلودالتون، نانوسلولز با قطر الیاف 20-50 نانومتر و نیز گلیسرول درجه مطلق تهیه شدند. نانوکامپوزیتها تحت آزمون حرارتی گرماسنجی روبشی افتراقی، آزمون ساختاری پراکنش اشعه ایکس و آزمون میکربی انتشار در محیط آگاردار قرار گرفتند؛ نهایتاً کارآیی این فیلم خوراکی در افزایش مدت ماندگاری محصول گوشتچرخکرده بررسی شد. طراحی آزمایشات با استفاده از نرمافزار Design-Expert، روش سطح پاسخ و طرح Box-Behnken انجام شد.
یافتهها: با افزایش میزان نانوسلولز از صفر به 2 درصد(وزنی/وزنکیتوزان)، دمای ذوب و انتقال شیشهای فیلمها کاهش یافت. فیلمهای کیتوزان-نانوسلولز به اندازه وسعت سطح تماس خود نسبت به باکتریهای گرم مثبت و گرم منفی، خاصیت ضدمیکروبی نشان دادند. به کارگیری نانوکامپوزیت کیتوزان-نانوسلولز بر روی گوشتچرخکرده توانست جمعیت باکتریهای اسیدلاکتیک محصول را تا میزان 3 سیکل لگاریتمی (نسبت به نمونه کنترل) کاهش دهد.
نتیجه گیری: با توجه به خصوصیات ویژه نانوکمپوزیت کیتوزان-نانوسلولز از قبیل پایداری حرارتی بالا و خاصیت ضدمیکروبی میتوان این پلیمر را برای بستهبندی مواد دارای نرخ فساد بالا و زمان ماندگاری کم نظیر محصولات گوشتی توصیه کرد.
واژگان کلیدی: فیلم خوراکی، کشسانکننده، ساختار بلورین، مدت ماندگاری |
|
واژههای کلیدی: فیلم خوراکی، کشسانکننده، ساختار بلورین، مدت ماندگاری |
|
متن کامل [PDF 310 kb]
(3996 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
صنايع غذايي دریافت: 1392/11/28 | پذیرش: 1392/11/28 | انتشار: 1392/11/28
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|