بررسی الگوهای غذایی غالب و ارتباط آن با اختلالات خوردن در دختران نوجوان شهر تهران
|
روشنک روستایی ، ابوالقاسم جزایری* ، مجید حاجی فرجی ، شیما جزایری ، یداله محرابی  |
دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران |
|
چکیده: (10413 مشاهده) |
سابقه و هدف: اختلالات خوردن (Eating disorders) سندرومهای روانشناختی مرتبط با چاقی هستند که وضعیت تغذیه افراد را به شدت تحت تاثیر قرار میدهند. مطالعه حاضر با هدف تعیین الگوهای غذایی غالب و رابطه آن با اختلالات خوردن در دختران نوجوان شهر تهران انجام پذیرفت.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی تحلیلی روی 515 نفر از دختران دانش آموز دبیرستانی (231 نفر مبتلا و 284 نفر غیرمبتلا) انجام پذیرفت. کلیه دانش آموزان پرسشنامههای وضعیت جمعیت شناختی، رضایت از فرم بدن و پرسشنامه تکرر مصرف کیفی را تکمیل نمودند. الگوهای غذایی با روش تحلیل عاملی تعیین شدند. جهت به دست آوردن الگوهای غذایی مستقل از تحلیل مولفههای اصلی با چرخش واریماکس و مقادیر ویژه استفاده شد و سه الگوی غذایی به دست آمد. OR و فاصله اطمینان 95% برای ابتلا به اختلالات خوردن (متغیر وابسته) در رابطه با هر الگوی غذایی (متغیر مستقل) با استفاده از آنالیز رگرسیون لجستیک و در سه مدل با تعدیل اثر متغیرهای مخدوشگر محاسبه شد.
یافتهها: سه الگوی غذایی غالب در افراد مورد مطالعه شناسایی گردید که عبارت بودند از: الگوی غذایی پر کربوهیدرات و پرچرب، الگوی غذایی پر پروتئین و پرچرب و الگوی غذایی پر فیبر و کم چرب. نسبت شانس تعدیل شده و فاصله اطمینان 95% در چارکهای امتیاز الگوهای غذایی غالب نشان داد که شانس ابتلا به اختلالات خوردن در چارکهای الگوی غذایی پر پروتئین و پرچرب کاهش یافت و پس از تعدیل عوامل مخدوش کننده نیز روند کاهشی معنیدار در شانس ابتلا به اختلالات خوردن دیده میشود. در چارکهای الگوی غذایی پر فیبر و کم چرب نیز شانس ابتلا به اختلالات خوردن روند افزایش معنیداری را نشان داد. هیچ یک از ویژگیهای دموگرافیک، وزن و رضایت از بدن، در هیچ مدلی رابطه معنیداری را با اختلالات خوردن نشان ندادند.
نتیجه گیری: به نظر میرسد الگوی پرفیبر-کم چرب (گیاهخواری) در نوجوانان با اختلالات خوردن مرتبط باشد و احتمالاً نوجوانانی که الگوهای غذایی گیاهخواری دارند، بیشتر از سایرین درگیر رفتارهای ناسالم کنترل وزن میشوند.
واژگان کلیدی: الگوهای غذایی غالب، اختلالات خوردن، نوجوان |
|
واژههای کلیدی: الگوهای غذایی غالب، اختلالات خوردن، نوجوان |
|
متن کامل [PDF 279 kb]
(3781 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1393/1/31 | پذیرش: 1393/5/15 | انتشار: 1393/7/20
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|