سابقه و هدف: آترواسکلرورز یکی از مهمترین علل مرگ در بیماران دیابتی است. اسیدهای چرب امگا-3 سطوح تریگلیسرید را کاهش میدهند اما نگرانیهایی در مورد افزایش سطوح LDL-C و ApoB ایجاد شده است. هدف این مطالعه تعیین اثر اسیدچرب امگا-3 بر لیپوپروتئینها، ApoB و ApoA سرم در بیماران دیابتی است.
مواد و روشها: در یک کارآزمایی بالینی دوسوکور تصادفی کنترل شده، 81 بیمار دیابتی نوع 2 (41نفر در گروه مداخله و 40 نفر در گروه شاهد) به مدت دو ماه روزانه 3 کپسول دریافت میکردند. مکمل امگا-3 در مجموع حاوی 2714 گرم امگا-3 و دارونما حاوی 2100 میلیگرم روغن آفتابگردان بود. دادههای مصرف مواد مغذی با استفاده از یادآمد 24 ساعته خوراک؛ قد، وزن و نمونه خون ناشتا برای اندازهگیری پروفایل لیپیدی، در ابتدا و انتهای مطالعه جمعآوری شد. تفاوت بین دو گروه با استفاده از آزمون t مستقل و تفاوت در گروههای مطالعه با آزمون t جفتی بررسی شد.
یافتهها: میانگین سن، وزن، نمایه توده بدن، دریافت خوراکی انرژی و مواد مغذی، داروهای مصرفی و متغیرهای بیوشیمایی در ابتدای مطالعه بین دو گروه از نظر آماری متفاوت نبود. همچنین، تفاوت معنیداری در نمایه توده بدن و دریافت انرژی و مواد مغذی قبل و بعد مداخله در هیچ گروهی مشاهده نشد. مصرف کپسول اسیدهای چرب امگا-3 موجب کاهش معنیداری در ApoB، تریگلیسرید و نسبت TG:HDL_C سرمی در گروه مورد در مقایسه با گروه شاهد شد (001/0p<). متغیرهای دیگر تغییر معنیداری نداشتند.
نتیجه گیری: مصرف مکمل اسید چرب امگا-3 به مدت دو ماه میتواند منجر به کاهش ApoB، تریگلیسرید و نسبت TG:HDL-C در بیماران دیابتی شود.
واژگان کلیدی: دیابت نوع2، اسیدهای چرب امگا-3، لیپوپروتئینهای سرم، تریگلیسرید، ApoB و ApoA
Toorang F, Pooya S, Jalali M, Djazayery A, Ebrahimpour Koujan S. The Effects of Omega-3 Fatty Acids on Serum lipoproteins and Apo-proteins Levels in Type 2 Diabetic Patients. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2015; 9 (4) :11-17 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-1621-fa.html
تورنگ فاطمه، پویا شبنم، جلالی محمود، جزایری ابواقاسم، ابراهیم پور کوجان ثریا. اثرات اسیدهای چرب امگا-3 بر لیپوپروتئینها و آپوپروتئینهای سرمی در بیماران دیابتی نوع 2. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1393; 9 (4) :11-17