سابقه و هدف: دیسلیپیدمی به اختلال در سطوح ترکیب چربی خون از جمله سطح تریگلیسرید، کلسترل تام، لیپوپروتئین با دانسیتهی کم و لیپوپروتئین با دانسیتهی بالا گفته میشود به نظر میرسد ویتامینهای C و E بهعنوان آنتیاکسیدان بر روی فراسنجهای لیپیدی نقش داشته باشند. هدف ما در این مطالعه تعیین اثر مکملیاری توأم وینامینهای C و E بر روی فراسنجهای لیپیدی در سالمندان ساکن شهر اصفهان میباشد. مواد و روشها: این مطالعه کارآزمایی بالینی دو سو کور روی 210 سالمند60 -75 ساله اجراشد که براساس گروههای سنی و جنسی در دو گروه مداخله و کنترل بطور کاملا مشابه تقسیم شدند. گروه مداخله روزانه 300 میلیگرم ویتامین Eو400 میلیگرم ویتامینC و گروه کنترل دارونما به مدت یک سال مصرف کردند. در بدو مطالعه اطلاعات زمینهای از طریق پرسشنامهی عمومی جمعآوری شد و دریافت غذایی با استفاده از یادداشت سه روزه خوراک هر دو ماه یکبار جمعآوری گردید. سطوح پیراسنجهای لیپیدی در شروع، بعد از 6 ماه و در انتهای مطالعه اندازهگیری شد. یافتهها: دریافتهای غدایی به غیر از درصد چربی از انرژی دریافتی و کلسترول غذایی، بین دو گروه مداخله و کنترل هیچ تفاوت معنیداری نداشت. نتایج تحلیل واریانس با کنترل متغیرهای مخدوشکنندهی کلسترول دریافتی و درصد چربی، برای کیب چربی بیانگر آن است که در طول زمان بین دو گروه تفاوت معنیداری وجود ندارد (05/0 p>)، اثر زمان نیز معنیدار نبود (05/0 p>)، همچنین اثر متقابل گروه و زمان معنیدار نبود (05/0 p>). نتیجه: این مطالعه نشان میدهد که مکملیاری توام ویتامینهای E,C باعث بهبود فراسنجهای لیپیدی در سالمندان نشده است.
Malekahmadi M, Alavi naeini A, Djazayery A, Aghaye ghazvini M. The Combined Effect of Vitamins E and C Supplementation on the Lipid Profiles of Elderly Residents in Isfahan. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2015; 10 (2) :37-46 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-1633-fa.html
ملک اجمدی مهسا، علوی نائینی امیر منصور، جزایری ابوالقاسم، آقای قزوینی محمدرضا. بررسی اثر مکمل یاریتوأم ویتامینهای E و C بر پارامترهای چربی خون در سالمندان ساکن شهر اصفهان. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1394; 10 (2) :37-46