کمیته تحقیقات دانشجویان، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، تهران، ایران ، s.ebrahimof@sbmu.ac.ir
چکیده: (6933 مشاهده)
سابقه و هدف: پوکی استخوان و شکستگیهای استخوانی از معضلات عمده بهداشتی هستند و هزینه درمانی زیادی را به جامعه تحمیل میکنند. میوه و سبزیها و بعضی ریزمغذیهای موجود در آنها بر متابولیسم استخوان و سرعت تحلیل آن تأثیر میگذارند. در مطالعه حاضر اثرات افزایش مصرف میوه و سبزی بر شاخصهای ساخت و تخریب استخوان در زنان یائسه مبتلا به استئوپنی مورد ارزیابی قرار گرفته است.
مواد و روشها: مطالعه حاضر به روش کارآزمایی بالینی تصادفی یک سوکور روی 52 خانم یائسه،60-50 ساله و مبتلا به استئوپنی انجام شد. افراد مورد بررسی به طور تصادفی به دو گروه کنترل (بدون تغییر رژیم غذایی) و گروه تجربی (افزایش دریافت 400 گرم میوه و سبزی در روز به مدت 12 هفته) تقسیم شدند. میوها و سبزیجات به طور هفتگی و رایگان در اختیار گروه تجربی قرار میگرفت. سطح سرمی شاخصهای متابولیسم استخوان شامل استئوکلسین و کراس لپس در ابتدای مطالعه و بعد از 12 هفته مداخله اندازهگیری شد.
یافتهها: 45 نفر از افراد مورد بررسی، تا پایان مطالعه همکاری کردند. در پایان مطالعه میزان مصرف میوه و سبزی گروه تجربی به طور معنیداری بالاتر از قبل و بیشتر از گروه کنترل بود (0001/0p< ، برای هر دو). افزایش مصرف میوه و سبزی به مدت 12 هفته باعث کاهش استئوکلسین به میزان 15% و کراس لپس به میزان 4% در گروه تجربی شد. این کاهش بعد از تطبیق عوامل مخدوش کننده، از نظر آماری معنیدار نبود.
نتیجه گیری: افزایش مصرف میوه و سبزی در زنان یائسه مبتلا به استئوپنی تأثیری بر شاخصهای استخوانی زنان یائسه مبتلا به استئوپنی ندارد. کارآزماییهای طولانی مدت برای تعیین اثر مصرف میوه و سبزی بر متابولیسم و سلامت استخوان در زنان یائسه و استئوپنیک توصیه میشود.
واژگان کلیدی: میوه و سبزی، استئوپنی، یائسگی، شاخصهای استخوانی
Ebrahimof S, Angoorani P, Mehrzadi M, Pishvae V, Larijani B, Kimiagar M. Does Increasing the Intake of Fruits and Vegetables Affect on Bone Resorption and Formation Markers in Postmenopausal Osteopenic Women?. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2015; 10 (1) :41-50 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-1637-fa.html
ابراهیم اف سمیرا، انگورانی پونه، مهرزادی مریم، پیشوایی سیده وحیده، لاریجانی باقر، کیمیاگر مسعود. آیا افزایش مصرف میوه و سبزیها بر شاخصهای تخریب و ساخت مجدد استخوان در زنان یائسه مبتلا به استئوپنی تأثیر میگذارد؟. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1394; 10 (1) :41-50