سابقه و هدف: فیلمهای بر پایه پلیمرهای طبیعی به دلیل معایبی از جمله خصوصیات مکانیکی و ممانعتی ضعیف، کاربردشان در بستهبندی محدود شده است. یکی از راه حلها جهت غلبه بر این مشکل، تولید نانوکامپوزیتها میباشد. در این رابطه، میتوان از نانوذرات معدنی و آلی بهره گرفت. هدف از انجام این پژوهش مقایسه تأثیر نانوذرات آلی سلولز و معدنی نانورس بر خواص فیلم ایزوله پروتئین آبپنیر بود.
مواد و روشها: نانوبلور سلولز از پوسته یولاف و نانورس سپیولایت از معادن یزد استخراج و به مخلوط سازنده فیلم پروتئین آبپنیر در غلظتهای مختلف (2، 4 و 6% وزنی) افزوده شدند و تأثیر آنها روی ضخامت، خواص مکانیکی، نفوذپذیری به بخار آب، حلالیت و شفافیت فیلمها بررسی شد.
یافتهها: هر دوی این نانوذرات نفوذپذیری به بخار آب فیلمها را کاهش دادند اما در این رابطه نانوبلورسلولز عملکرد بهتر و معنیداری نشان داد. نانوبلور سلولز به دلیل ماهیت آبدوستی حلالیت فیلمها را افزایش ولی نانوذرات رس به دلیل ساختار صفحهای حلالیت را کاهش دادند. استحکام کششی و مدول الاستیسیته فیلمهای دارای نانوبلور سلولز افزایش یافت، اما نانوذرات رس تأثیر معنیداری روی استحکام کششی نداشتند و تنها در غلظت 4% افزایش معنیداری روی مدول الاستیسیته داشتند. کششپذیری و شفافیت فیلمها توسط هر دو نانو ذره کاهش و ضخامت فیلمها افزایش یافت.
نتیجه گیری: نانوبلور آلی سلولز علاوه بر توانایی ایجاد نانوکامپوزیتهای کاملاً زیستی و نوشونده، میتوانند خواص مکانیکی و ممانعتی پلیمرهای پروتئینی را در مقایسه با پرکننده معدنی نانو رس بهتر بهبود بخشند.
Qhazanfarzadeh Z, Seif F, Kadivar M. Comparison of the Effect of Organic and Inorganic Nano Fillers on the Mechanical and Barrier Properties of Whey Protein Isolate Bionanocomposite Films. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2016; 11 (3) :75-83 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-1988-fa.html
غضنفرزاده زینب، سیف فریماه، کدیور مهدی. مقایسه تأثیر نانوپرکنندههای آلی و معدنی بر خواص مکانیکی و ممانعتی فیلم نانوکامپوزیتی ایزوله پروتئین آبپنیر. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1395; 11 (3) :75-83