گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز ، babakg1359@yahoo.com
چکیده: (7152 مشاهده)
سابقه و هدف: فرآیند آبگیری اسمزی اغلب بهعنوان یک فرآیند مقدماتی در خشک کردن مواد غذایی توصیه میشود. استفاده از قندهای ساکارز و گلوکز موجب تولید محصولی با کیفیت تغذیهای پایینتر میگردد. در این پژوهش، تأثیر جایگزینی قندهای رایج با قندهای سوربیتول و فروکتوز که کیفیت تغذیهای بالاتری دارند، بر کارایی آبگیری اسمزی و خواص کیفی انگور شاهرودی خشک شده (کشمش) مطالعه شد.
مواد و روشها: در این مطالعه، ابتدا تمامی نمونهها (15 تیمار با سه تکرار) با محلولهای بر پایه کربوکسی متیل سلولز 1% پوشش داده شدند. برای انتخاب محلولهای اسمزی بهینه، از پنج نوع محلول اسمزی (ساکارز، گلوکز، سوربیتول، فروکتوز و فروکتوز- سوربیتول) در غلظتهای مختلف (35، 45 و 55% وزنی- حجمی) استفاده شد و بر اساس حداکثر آبگیری و ضریب کارایی و حداقل میزان مواد جامد جذب شده، نمونه های بهینه انتخاب شدند. سپس نمونههای شاهد و تیمار شده برای خشک کردن تکمیلی در دستگاه آون با هوای داغ (80 درجه سانتیگراد با سرعت هوای 5/1 متر بر ثانیه) قرار گرفتند و تأثیر پیشتیمارهای پوششدهی و اسمز، بر ویژگیهای کیفی کشمش شامل چروکیدگی، جذب مجدد آب، رنگسنجی، بافتسنجی، میزان ویتامین ث و میزان جذب نمک و اسید مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافتهها: محلول اسمزی حاوی فروکتوز، بصورت معنی داری میزان آبگیری اسمزی بیشتری از محلولهای قندی دیگر نشان داد. همچنین، استفاده از محلولهای اسمزی فروکتوز و سوربیتول، سبب حفظ بیشتر ویتامین ث و تغییر رنگ کلی کمتر نسبت به نمونههای اسمز شده با قندهای ساکارز و گلوکز شدند ولی در خواصی مانند سفتی بافت و آبگیری مجدد تفاوت معنی داری بین نمونه های اسمز شده با محلولهای حاوی قندهای مختلف وجود نداشت.
نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که محلول اسمزی فروکتوز و سوربیتول- فروکتوز میتواند بصورت موفقیتآمیزی در خشک کردن اسمزی انگور استفاده شود.
Gholizadeh P, Ghanbarzadeh B. The effects of replacement of glucose and sucrose with sorbitol and fructose in osmotic dehydration of coated Shahroodi grape. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2016; 11 (3) :63-74 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2051-fa.html
قلی زاده پریسا، قنبرزاده بابک. اثرات جایگزینی قندهای گلوکز و ساکارز با قندهای سوربیتول و فروکتوز در آبگیری اسمزی انگور شاهرودی پوشش داده شده. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1395; 11 (3) :63-74