دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران، ، hamidy_z@modares.ac.ir
چکیده: (5971 مشاهده)
سابقه و هدف: در ایران فراوردههای شیری محلی زیادی وجود دارد که حاوی لاکتوباسیلوسها میباشند. این مطالعه با هدف بررسی توانایی پروبیوتیکی سویههای لاکتوباسیلوس 5 نمونه پنیر جمعآوری شده از مناطق روستایی مازندران انجام شد.
مواد و روشها: در این پژوهش 300 سویه لاکتوباسیلوس جداسازی گردید و سپس ویژگیهای پروبیوتیکی شامل مقاومت به شرایط مشابه دستگاه گوارش، مقاومت به نمکهای صفراوی، ممانعت از رشد میکروارگانیسمهای بیماریزا و تحمل آنتیبیوتیکها مورد آزمون قرار گرفت.
یافتهها: توسط آزمونهای فنوتیپی و بیوشیمیایی 300 سویه لاکتوباسیلوس شناسایی گردید. 19 سویه شرایط اسیدی و نمک صفرای را تحمل نمودند. از بین این 19 سویه ، 8 سویه منتخب لاکتوباسیلوس پلانتارم (4 سویه)، لاکتوباسیلوس فرمنتوم(2 سویه)، لاکتوباسیلوس پنتسوس (1 سویه) و لاکتوباسیلوس کازئی (1 سویه) توانایی پروبیوتیک خوبی را نشان دادند. لاکتوباسیلوس پلانتارم (MT.ZH293) و لاکتوباسیلوس فرمنتوم (MT.ZH893 و MT.ZH993) نسبت به غلظتهای مختلف نمکهای صفراوی مقاوم بودند. لاکتوباسیلوس فرمنتوم MT.ZH893به تمام آنتیبیوتیکها مقاومت نشان داد. 5 سویه MT.ZH193 ، MT.ZH393 ، MT.ZH593 ، MT.ZH893 و MT.ZH993 از رشد میکروارگانیسمهای بیماریزا جلوگیری نمودند.
نتیجه گیری: سویههای جدا شده از پنیر محلی استان مازندران توانایی پروبیوتیکی خوبی دارند و با انجام آزمونهای in vitro وin vivo بیشتر میتوان از سویههای بومی پروبیوتیک در فرمولاسیون مواد غذایی فراسودمند استفاده کرد.
Tavakkoli M, Hamidi-Esfahai Z, Hejazi M, Azizi M, Abbasi S. Probiotic Potential of Lactobacillus Strains Isolated from Mazandaran Local Cheese. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2017; 11 (4) :89-98 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2063-fa.html
توکلی محمود، حمیدی اصفهانی زهره، حجازی محمد امین، عزیزی محمد حسین، عباسی سلیمان. توانایی پروبیوتیکی سویههای لاکتوباسیلوس جدا شده از پنیر محلی مازندران. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1395; 11 (4) :89-98