موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی ، behjat.tajeddin@yahoo.com
چکیده: (5450 مشاهده)
سابقه و هدف: خرمای رقم برحی، یکی از محصولات با ارزش ایران است که هنوز از جایگاه واقعی خود در بازارهای داخلی و خارجی برخوردار نیست. بهمنظور افزایش ماندگاری و حفظ کیفیت آن در مرحله دمباز طی بازار رسانی، پژوهش زیر انجام گرفت.
مواد و روشها: خرما به روش اتمسفر اصلاح شده (MAP فعال) با دو غلظت گازی (5 درصد اکسیژن/10 درصد دیاکسید کربن/85 درصد نیتروژن)، (5 درصد اکسیژن/20 درصد دیاکسید کربن/75 درصد نیتروژن)، و تیمار شاهد (بستهبندی با MAP غیرفعال) بستهبندی شد. برای بستهبندی از کیسه پلیاتیلنی پنج لایه با 80 میکرون ضخامت استفاده شد. بستهها در سردخانه با برودت0 تا oC3- و رطوبت نسبی80-75 درصد قرار گرفتند. پس از 30، 60 و90 روز، بستهها از انبار خارج و از نظر خواص کمی و کیفی شامل تغییرات رنگ، قند اینورت و قند کل، مواد جامد محلول، اسیدیته،pH ، درصد تبدیل به رطب و کاهش وزن ارزیابی شدند. نتایج تحت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی توسط نرمافزار آماری SAS و مقایسه میانگینها بهروش آزمون چند دامنهای دانکن (05/0>p) انجام گرفت.
یافتهها: میوهها در بستهبندی MAP فعال با10 و20 درصد دیاکسید کربن دارای کمترین کاهش وزن نسبت به شاهد بودند. در تیمار شاهد با گذشت زمان انبارداری، قند اینورت و قندکل میوهها افزایش داشت. در تیمارهای MAP با10 و 20 درصد دیاکسید کربن با گذشت زمان انبارداری، تغییرات رسیدگی معنیدار نبود.
نتیجه گیری: تبدیل میوهها به رطب در بستهبندی با10 و 20 درصد دیاکسید کربن، و نگهداری در دمای پایین از روند کاهشی برخوردار بوده و کمترین تغییرات کیفی را داشتند. روشنترین رنگ قهوهای در تیمار MAP فعال با 20 درصد دیاکسید کربن مشاهده شد.
واژگان کلیدی:اتمسفر اصلاح شده (MAP)، خواص کمی و کیفی خرمای رقم برحی، ماندگاری
Mohamadpour I, Tajeddin B. The Effect of Carbon Deoxide Concentration on the Quality and Shelf Life of Modified Atmosphere Packaged Barhi Dates Fruit. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2017; 12 (1) :89-97 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2083-fa.html
محمدپور ایران، تاج الدین بهجت. تأثیر میزان غلظت گاز دیاکسید کربن بر خواص کیفی و ماندگاری خرمای رقم برحی بستهبندی شده با اتمسفر اصلاح شده . علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1396; 12 (1) :89-97