مرکز تحقیقات امنیت غذایی، گروه تغذیه جامعه ، دانشکده تغذیه و علوم غذایی ، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران ، azadbakht@hlth.mui.ac.ir
چکیده: (5702 مشاهده)
سابقه و هدف: ارتباط بین بار اسیدی رژیم غذایی و خطر بیماریهای قلبی عروقی در بین بیماران نفروپاتی دیابتی هنوز مورد ارزیابی قرار نگرفته است. هدف از این مطالعه ارزیابی ارتباط بین بار اسیدی رژیم غذایی بر اساس PRAL (potential renal acid load) و امتیاز نسبت پروتئین به پتاسیم (Pro:K) و خطر بیماریهای قلبی عروقی در بین بیماران نفروپاتی دیابتی میباشد.
مواد و روشها: 547 بیمار نفروپاتی دیابتی در مطالعهی مقطعی حاضر شرکت کردند. در این مطالعه شاخصهای PRAL و Pro:Kبررسی شدند. از پرسشنامهی بسامد مصرف غذایی اعتبارسنجی شده به منظور ارزیابی دریافتهای غذایی استفاده شد. همچنین به منظور ارزیابی سایر مقادیر تنسنجی و بیوشیمیایی از روشهای استاندارد استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان میدهند که گروه با PRAL پایین هموگلوبین گلیکوزیله [%5/0±7/5 در مقابل%5/0 ± 8/7 و 01/0p=] تری اسایل گلیسرول [mg/dl3/2±9/246 در مقابل3/2±4/257 و 006/0p=]، فشار سیستولی [mmHg7/0±6/103 در مقابل mmHg 7/0± 1/106و 03/0p=]، کراتینین و قند خون ناشتای کمتری نسبت به گروه PRAL بالاتر داشتند. Pro:k با هموگلوبین گلیکوزیله ارتباط مستقیم [%5/0±8/5 در مقابل% 5/0± 6/7و 03/0p=] اما با لیپوپروتئین با چگالی پایین و دور کمر ارتباط معکوس داشت.
نتیجه گیری: هر دوی PRAL و Pro:k با هموگلوبین گلیکوزیله در بین بیماران دیابتی ارتباط مستقیم داشتند اما نماگرهای بیوشیمیایی و کلیوی به وضعیت PRAL و Pro:k بستگی دارند.
Moradi M, Haghighatdoost F, Azadbakht L. The Association between Dietary Acid Load and Cardiovascular Disease Risk among Diabetic Nephropathy Patients. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2016; 11 (3) :1-10 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2108-fa.html
مرادی مائده، حقیقت دوست فهیمه، آزادبخت لیلا. ارتباط بین بار اسیدی رژیم غذایی و خطر بیماریهای قلبی عروقی در بین بیماران نفروپاتی دیابتی. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1395; 11 (3) :1-10