استادیار گروه علوم صنایع غذایی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه
چکیده: (7402 مشاهده)
سابقه و هدف: کلاژن از جمله پروتئینهایی است که دارای کاربردهای مختلفی در صنایع دارویی، آرایشی، پزشکی و غذایی است که به طور معمول از منابع مختلفی مانند پوست گاو، خوک، مرغ و ماهی تهیه میشود. هدف از این پژوهش بهینهسازی استخراج کلاژن از غشای داخلی پوسته تخممرغ و تعیین ویژگیهای فیزیکوشیمایی آن است.
مواد و روشها: بازده استخراج کلاژن در غلظتهای مختلف هیدروکسید سدیم (2/0-2/1 نرمال)، در زمانهای تیمار مختلف (6-36 ساعت)، غلظتهای آنزیم پپسین (U/mg90-15) و زمانهای هیدرولیز آنزیمی (6-60 ساعت) با روش سطح پاسخ (RSM) انجام شد و همچنین ویژگیهایی مانند تعیین میزان حلالیت در pH و غلظتهای مختلف نمک، تعیین وزن مولکولی و آنالیز اسیدهای آمینه مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: مهمترین عوامل استخراج کلاژن با استفاده از روش سطح پاسخ بر طبق طرح مرکب مرکزی (CCD) بهینهسازی شدند. غلظت سود 76/0 نرمال، زمان تیمار قلیایی 18 ساعت، غلظت آنزیم U/mg50، زمان هیدرولیز 42/43 ساعت، شرایط بهینه برای استخراج کلاژن محلول با استفاده از آنزیم پپسین PSC)) از غشاء پوسته تخممرغ هستند که در این شرایط، بازدهی 049/30 درصد به دست آمد. انحلالپذیری کلاژن در 3pH= و غلظت NaCl کمتر از 2% به دست آمد. آنالیز اسیدهای آمینه نشان داد که گلایسین با 322 اسید آمینه در هزار به عنوان بیشترین اسید آمینه و میزان ایمینواسید (مجموع اسیدهای آمینه پرولین و هیدروکسی پرولین) کلاژن 5/19درصد بود. الگوی پروتئینی نشان داد که به غیر از دو زنجیره α دارای دو جزء با وزن مولکولی بالا با پیوندهای عرضی زیاد هستند که شامل زنجیرههای β و γ است.
نتیجه گیری: بازده استخراج کلاژن از پوسته تخممرغ مطلوب است، که میتوان از آن در تولید فیلم، ژلاتین و ترکیبات غذایی فراسودمند برای حفظ سلامت استفاده کرد.
واژگان کلیدی:استخراج، کلاژن، روش سطح پاسخ، ویژگیهای فیزیکوشیمیایی
Mohammadi R, Taghi Zadeh M, Askari F, Moradi S, Mohammadifar M, Ferdosi R et al . Optimization of Extraction and Determination of Physicochemical Properties of Collagen from Eggshell Membrane. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2017; 12 (1) :47-58 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2168-fa.html
محمدی رضا، تقی زاده معصومه، عسکری فاطمه، مرادی شیرین، محمدی فر محمد امین، فردوسی روح الله و همکاران.. بهینهسازی استخراج و تعیین ویژگیهای فیزیکوشیمیایی کلاژن حاصل از غشای داخلی پوسته تخممرغ. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1396; 12 (1) :47-58