سابقه و هدف: باتوجه به مضرات آلومینیوم و افزایش چشمگیر مصرف آبجوی بدون الکل بستهبندی شده در قوطیهای آلومینیومی، لزوم جمعآوری و انتشار اطلاعات در مورد مقایسه کارایی پوششهای قوطی و میزان مهاجرت آلومینیوم از بستهبندی طی دوره نگهداری احساس میشود. هدف از این مطالعه بررسی اثر دما و زمان نگهداری و ویژگی لاک قوطی بستهبندی بر مهاجرت آلومینیوم به درون آبجوی بدون الکل و ویژگیهای حسی آن میباشد.
مواد و روشها: از دو نوع قوطی (داخلی و وارداتی) پرشده از آبجو در یک روز تولید، بهطور تصادفی نمونهگیری شد. نمونهها در3 دما گرمخانهگذاری شد و تا تاریخ انقضای فرآورده (یکسال) بهمنظور بررسی آلومینیوم و ارزیابی حسی استفاده شد. بهمنظور بررسی ویژگیهای لاک، از روشهای شیمیایی و دستگاهی استفاده شد. بررسی میزان آلومینیوم با استفاده از دستگاه ICP_OES و ارزیابی حسی توسط 9 ارزیاب آموزشدیده انجام پذیرفت.
یافتهها: آزمایش پوششها نشان داد که پوشش قوطی وارداتی از ضخامت و وزن بیشتر و خلل و فرج کمتری در مقایسه با قوطی داخلی برخوردار هستند، ترکیبات و درصد عناصر تشکیلدهنده ورق آلومینیوم و عناصر تشکیلدهنده لاک مشابه بودند درحالی که ترکیب پوشش وارداتی پلیاتیلن ترفتالات و پوشش داخلی اپوکسی فنل بود. دما و زمان در قوطیهای وارداتی اثر معنیداری روی مهاجرت آلومینیوم نداشته است اما در قوطی داخلی اثر معنیداری داشتند. در خصوص ویژگیهای حسی، در نمونه حاوی طعمدهنده، طعم فلزی آلومینیوم کمتر احساس شد. آبجوهای طعمدار در زمانهای مختلف تفاوت معنیداری ندارند اما آبجوهای بدون طعم دارای اثر معنیدار هستند.
نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد که نوع پوشش لاک روی اثر دما و زمان بر مهاجرت آلومینیوم میتواند اثرگذار باشد. هرچند میزان آلومینیوم در هر دو نوع قوطی در محدوده خطر برای سلامتی نبود. در خصوص ویژگی حسی نیز انواع طعمدار اثر پوشانندگی دارد.
واژگان کلیدی: آبجو بدون الکل، پوشش قوطی، مهاجرت، ویژگی حسی
|