کارشناس ارشد مامایی، مربی، گروه مامایی، دانشکده پرستاری مامایی، واحد فلاورجان، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان ، momtazpour85s@yahoo.com
چکیده: (4862 مشاهده)
سابقه و هدف: سن شروع قاعدگی از کشوری به کشور دیگر به علت تنوع منطقهای متفاوت است و فاکتورهای ژنتیکی، محیطی و تغذیهای بر آن تأثیر میگذارند. هدف این مطالعه تعیین رابطه الگوهای غذایی غالب با سن شروع قاعدگی در نمونهای از دختران نوجوان شهر اصفهان بود.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی-تحلیلی تعداد 540 دانشآموز دختر با محدودۀ سنی 14-12 سال (4/13/13)، در اصفهان مورد مطالعه قرار گرفتند. نمونهگیری به صورت چند مرحلهای خوشهای تصادفی صورت گرفت و جمع آوری متغیرها با استفاده از پرسشنامه بسامد غذایی نیمه کمی و پرسشنامه اطلاعات عمومی و شاخصهای تنسنجی بوده است. الگوهای غذایی غالب و نسبت شانس برای رخداد قاعدگی زیر 12 سال در ارتباط با الگوی غذایی محاسبه شد.
یافتهها: در بین الگوهای غذایی، سه الگوی غذایی غالب شناسایی شد که پس از تعدیل متغیرهای وزن، شاخص توده بدنی و فعالیت فیزیکی، دخترانی که نمره بالاتری از الگویهای غذایی چرب و جانک فود داشتند به نسبت افرادی که دارای الگوی غذایی مطلوب بودند به ترتیب شانس بیشتری (001/0p< 36/4-53/1 CI: 95 % و 48 /2 OR=( و (001/0p< 82/4-1/2 CI: 95 % و 2 /3OR=) برای وقوع قاعدگی کمتر از 12 سال داشتند.
نتیجه گیری: دخترانی که از الگوهای غذایی چرب و جانک فود استفاده میکردند نسبت به افراد دارای الگوی غذایی مطلوب شانس بیشتری برای قاعدگی زودرس دارند. استفاده از الگوی غذایی سالم میتواند با رخداد طبیعی قاعدگی بالای 12 سال مرتبط باشد و از وقوع قاعدگی زودرس کاسته گردد.
واژگان کلیدی:الگوهایغذایی، سن شروع قاعدگی،دختراننوجوان
momtazpour M, reyhani marnani M, javanmardi M. The Relationship between Major Dietary Patterns and Age of Menarche in Teenage Girls of Isfahan, Iran, 2014-2015. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2017; 12 (1) :37-46 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2225-fa.html
ممتازپور مژگان، ریحانی مارنانی میترا، جوانمردی مرضیه. ارتباط الگوهای غذایی غالب با سن شروع قاعدگی در دختران نوجوان شهر اصفهان در سال 94-1393. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1396; 12 (1) :37-46