انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشکده تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، ایران ، Le_mirmoghtadaie@yahoo.com
چکیده: (4802 مشاهده)
سابقه و هدف:با وجود تولید و مصرف نانهای بدون گلوتن در کشور که بخش اعظمی از فرمول آنها را برنج تشکیل میدهد، تاکنون تأثیر ویژگیهای برنج مورد استفاده بر کیفیت نان تولیدی بررسی نشده است. این تحقیق با هدف مقایسه میزان درشت مغذیهای ارقام برنج شکسته از دو منطقه آب و هوایی مختلف و بررسی رئولوژی خمیر، ویژگیهای حسی و کیفیت نان حاصله از این واریتهها در یک فرمول نان بدون گلوتن صنعتی، تدوین یافت. مواد و روشها:در این مطالعه، تأثیرات چهار رقم برنج دانه شکسته (هاشمی، طارم، خوزستان، لنجان) از دو منطقه آب و هوایی مختلف بر روی رئولوژی خمیر (تست نوسانی پویا) و پارامترهای کیفیت (رنگ، حجم ویژه، ویژگیهای بافتی و ویژگیهای حسی) نان بدون گلوتن صنعتی مورد بررسی قرار گرفت. ویژگیهای شیمیایی و ویژگیهای آبگیری و همچنین دماهای ژلاتیناسیون آردها نیز تحت ارزیابی قرار گرفتند. یافتهها:تفاوت معنیداری در تستهای پراکسیمیت و ویژگیهای آبگیری واریتههای مورد بررسی مشاهده شد. دماهای ژلاتیناسیون و رئولوژی خمیر با میزان نشاسته آسیب دیده همبستگی نشان داد. حجم ویژه نانها با میزان نشاسته آسیب دیده و میزان آمیلوز نمونهها همبستگی نداشت ولی با ظرفیت اتصال آب همبستگی قابل توجهی نشان داد. سفتی بافت نان همبستگی مثبتی با مدول الاستیک خمیر و ظرفیت اتصال آب داشت. رنگ تیرهتر نان با توجه به رنگ قسمت درونی نان و آزمون ارزیابی حسی ترجیح داده شد. نتیجه گیری:بر اساس نتایج ویژگیهای کیفی نان، خوزستان (رقم منطقه آب و هوایی گرم و خشک) که رقم برنج ارزانتری میباشد بهترین واریته جهت تولید نان بدون گلوتن بود. علاوه بر این، ارقام بکار رفته در شرکتهای صنعتی لزوماً بهترین ارقام برنج برای تولید نان بدون گلوتن نیستند.
Feizollahi E, Mirmoghtadaie L, Mohammadifar M, Jazaeri S, Hadaegh H. Effect of Characteristics of Four Iranian Rice Varieties With Different Agricultural Districts on Quality Characteristics of Industrial Gluten-Free Bread. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2018; 13 (1) :115-124 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2385-fa.html
فیض الهی احسان، میرمقتدایی لیلا، محمدی فر محمد امین، جزایری سحر، حدایق هاله. تأثیر ویژگیهای چهار رقم برنج ایرانی از نواحی زراعی متفاوت بر خصوصیات کیفی نان بدون گلوتن صنعتی. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1397; 13 (1) :115-124