سابقه و هدف:نانوذرات لیپیدی امروزه به دلیل داشتن پتانسیل دارورسانی توجه زیادی به خود جلب کرده است. هدف از این پژوهش، بهینهسازی استخراج عصاره برگ زیتون، روش تهیه آن و فرمولاسیون نانوذره حاوی عصاره و بررسی ساختار حاصل میباشد. مواد و روشها:بهینهسازی استخراج عصاره برگ زیتون با حلالهای استون: آب (70:30) و اتانول: آب (70:30) با دو روش سرد و گرم با استفاده از دستگاه HPLC، همچنین بهینهسازی فرمولاسیون (اندازه ذرات و کارایی ریزپوشانی) با استفاده از روش سطح پاسخ توسط دستگاههای DLS و HPLC و در نهایت جهت تشخیص ساختار کریستالی و آمورف و میزان کریستالینیتی از دستگاه X-RD استفاده شد. در این پژوهش جهت تجزیه و تحلیل نتایج از روش آنالیز واریانس، با استفاده از نرم افزار SPSS استفاده گردید. یافتهها:نتایج حاصل از کروماتوگرامها نشان داد که روش بهینه جهت استخراج عصاره برگ زیتون حلالهای اتانول و آب (70:30)، در حمام بخار آب با دمای 40 درجه سانتیگراد به مدت 30 دقیقه میباشد. همچنین نتایج حاصل از دستگاههای DLS و HPLC نشان داد که فرمول حاوی 05/0 عصاره، بالاترین میزان ریزپوشانی، کمترین اندازه ذرات و کمترین شاخص پراکندگی را دارا بود. همچنین نتایج حاصل از دستگاه X-RD نشان داد که نانوذره حاصل ساختار کریستالی داشته و میزان کریستالینیتی 52 درصد بود. نتیجه گیری:این پژوهش نشان داد در تهیه نانوذرات، هر چه مقدار ماده هستهای و سرعت افزودن فاز آبی حاوی عصاره به فاز لیپیدی کمتر و همچنین هر چه سرعت پروپ هموژنایزر بیشتر باشد، اندازه نانوذرات حاصل کوچکتر و ساختار کریستالی منظم و بهتری حاصل خواهد شد.
SoleimaniFard M, Sadeghi mahoonak A, Ghorbani M, Azizi K, Sepahvand A. Optimization of Khorramabad Olive Leaf Extract Extraction and Investigating the Physical Properties of Nano-Structured Lipid Carriers Containing it. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2018; 13 (3) :81-92 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2451-fa.html
سلیمانی فرد منصوره، صادقی ماهونک علیرضا، قربانی محمد، عزیزی خسرو، سپهوند اصغر. بهینهسازی استخراج عصاره برگ زیتون واریته خرمآبادی و بررسی ویژگیهای فیزیکی نانوحاملهای لیپیدی حاوی آن. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1397; 13 (3) :81-92