ایران ، سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی ، h.tavakolipour@gmail.com
چکیده: (3898 مشاهده)
سابقه و هدف:آفلاتوکسین 1M یک عامل سرطانزای کبدی بوده که در شیر دامهای تغذیه شده با خوراک آلوده به آفلاتوکسین 1B یافت میشود. هدف از این مطالعه تعیین کمی و کیفی میزان آفلاتوکسین 1M در چند نوع تجاری از پنیرهای موزارلای تولید شده در ایران میباشد. مواد و روشها:در این پژوهش به منظور ارزیابی میزان آلودگی پنیرهای موزارلای تولید شده در ایران به سم آفلاتوکسین 1M، از نمونههای تجاری این محصول که در بازار موجود بودند طبق استاندارد ملی ایران به شمارۀ 18545 نمونهبرداری صورت گرفت. سپس میزان آفلاتوکسین 1M توسط روش HPLC مورد ارزیابی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. جهت آنالیز آماری دادهها از طرح کاملاً تصادفی استفاده شد و مقایسه میانگین دادهها با استفاده از آزمون LSD در سطح اطمینان 95 درصد انجام شد. یافتهها:نتایج نشان داد که بین شرکتهای مختلف تولیدکنندۀ پنیر موزارلا اختلاف آماری قابل ملاحظهای مشاهده نشد (05/0<p). نتایج نشان داد که میزان آفلاتوکسین 1M در برندهای تجاری پگاه گلپایگان (برند A)، سیرت (برند B)، دالیا (برند C)، رامک (برند D) و 202 (برند E) به ترتیب 0163/0±ng/g 0473/0، 00354/0±ng/g 0225/0، 0341/0±ng/g 068/0، 0064/0±ng/g0345/0 و 0355/0±ng/g 0707/0 ثبت گردید. همانطور که مشاهده میشود بیشترین میزان آفلاتوکسین 1M مربوط به برند تجاری E بود که مقدار آفلاتوکسین 1M در آن کمتر از بیشینۀ رواداری تعیین شده توسط استاندارد ملی ایران است. نتیجه گیری:به طور کلی نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که در حال حاضر پنیرهای موزارلای تولید شده توسط شرکتهای یاد شده عاری از آفلاتوکسین 1M بوده و مطابق با حد مجاز مشخص شده توسط استاندارد ملی ایران میباشد.
Kasaee A, Tavakolipour H. Identification of Aflatoxin M1 in Several Brands of Mozzarella Cheese Produced in Iran . Iranian J Nutr Sci Food Technol 2018; 13 (3) :59-66 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2459-fa.html
کسایی آزاده، توکلی پور حمید. شناسایی میزان آلودگی به آفلاتوکسین M1 در چند نوع تجاری از پنیرهای موزارلای تولید شده در ایران. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1397; 13 (3) :59-66