دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ، moghorbani@yahoo.com
چکیده: (3544 مشاهده)
سابقه و هدف:امروزه با توجه به این که سالیانه حجم زیادی از ضایعات محصولات کشاورزی در بخشهای مختلف صنعت و کشاورزی تولید میشود و بخش عمدهای از این ضایعات بدون هیچ گونه تبدیلی در طبیعت رها میشود، لزوم استفاده و یافتن کاربرد این ضایعات، اهمیت ویژهای پیدا کرده است. مواد و روشها:یکی از محصولات کشاورزی با حدود 40% ضایعات، میوه پسته میباشد. از این رو در این مطالعه ترکیبات فنولی موجود در پوست سبز پسته با استفاده از سیال مادون بحرانی آب استخراج و خواص رادیکالگیرندگی، احیاکنندگی آهن و پایدارکنندگی روغن برای عصارهها اندازهگیری شد. فرایند استخراج توسط آب مادون بحرانی در دماهای 120 تا 180 درجه سانتیگراد، با نسبت اختلاط ثابت 1:20 نمونه و حلال و فشار ثابت 30 بار انجام و نتایج آن با عصاره به دست آمده به روش خیساندن مقایسه شد. به عنوان شاهد مثبت از آنتیاکسیدانهای BHT، اسیدآسکوربیک و آلفاتوکوفرول جهت مقایسه بهتر نتایج بهره گرفته شد. یافتهها:نتایج نشان داد که با افزایش دما از 120 تا 150 درجه سانتیگراد، میزان ترکیبات فنولی افزایش یافت. عصاره به دست آمده از روش خیساندن، دارای بالاترین غلظت مورد نیاز برای احیا 50% از یونهای Fe+3 به Fe+2 بود. عصاره به دست آمده در دمای 180 درجه سانتیگراد با استفاده از آب مادون بحرانی، دارای قدرت پایدارکنندگی مشابه با BHT بود. نتیجه گیری:بر اساس نتایج این مطالعه میتوان بیان نمود که دمای بهینه برای استخراج ترکیبات فنولی دمای 150 درجه سانتیگراد بود و قدرت رادیکالگیرندگی و احیاکنندگی عصارههای استخراجی به صورت معنیداری دارای همبستگی با مقدار ترکیبات فنولی بود.
Mohamadi M, Ghorbani M, Beigbabaei A, Yeganehzad S, Sadeghimahonak A. Investigation on the Adding Effect of Subcritical Water Extracts from Pistachio Hull for Increasing the Stability of Soybean Oil. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2019; 14 (1) :37-46 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2548-fa.html
محمدی مرتضی، قربانی محمد، بیگ بابایی عادل، یگانه زاد سمیرا، صادقی ماهونک علیرضا. بررسی اثر تلقیح ترکیبات استخراجی توسط آب مادون بحرانی از پوست پسته جهت افزایش پایداری روغن سویا. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1398; 14 (1) :37-46