شناسایی و تجزیه تحلیل مهاجرت آمینهای آروماتیک نوع اول از بستهبندیهای انعطافپذیر مواد غذایی با روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC )
|
مرتضی شهرستانی ، شهرام شعیبی* ، محمد صابر تهرانی ، پرویز آبرومند آذر ، سید واقف حسین  |
اداره کل آزمایشگاه های کنترل غذا و دارو |
|
چکیده: (4102 مشاهده) |
سابقه و هدف: آمینهای آروماتیک نوع اول (PAAs)، آلایندههایی هستند که میتوانند از بستهبندی انعطافپذیر مواد غذایی مهاجرت نمایند. منشاء اصلی این ترکیبات، چسبهای پلی اورتانی هستند که در فرایند لامیناسیون فیلمهای چند لایه استفاده میشوند. دی ایزوسیاناتهای آروماتیک باقی مانده از واکنش پلیمریزاسیون چسب، به مواد غذایی مهاجرت نموده و توسط رطوبت مواد غذایی به PAAs هیدرولیز میشوند. ایزومرهای تولوئن دی آمین (TDA) یا متیلن دی آمین (MDA) ممکن است از فیلمهای چند لایه لامینیت مهاجرت کنند. در این مطالعه، مهاجرت TDAs و MDAs در 24 نمونه از چند لایه فیلم با روش کرماتوگرافی مایع با کارآیی بالا (HPLC) معتبرسازی شده، مورد شناسایی و تجزیه تحلیل قرار گرفت.
مواد و روشها: آزمون مهاجرت توسط اسید استیک 3% بر روی نمونه فیلمهای چندلایه اعمال شد. مواد مهاجرت نموده با استفاده از کارتریجهای استخراج فاز جامد (SPE) پیش تغلیظ و مقادیر PAAs توسط دستگاه HPLC-DAD اندازهگیری شد.
یافتهها: از 24 نمونه فیلم چندلایه لامینیت ارزیابی شده، تعداد 15 نمونه قابل قبول و تعداد 10 نمونه دارای مقادیر PAAs بالاتر از حد مجاز µg/kg10 بودند. در 1 نمونه فیلم چندلایه مجموع مقادیر 2,4-TDA و 2,6-TDA و در 9 نمونه فیلم چندلایه مقادیر 2,4'-MDA و 2,2'-MDA بالا بود.
نتیجه گیری: با روش HPLC میتوان پنج آمین آروماتیک نوع اول مهاجرت نموده از فیلمهای چندلایه لامینیت را شناسایی و تجزیه تحلیل نمود. همچنین میتوان ایمنی این نوع فیلم ها، نقاط ضعف فرایند لامیناسیون، ساختار چسب و بهداشتی بودن آن را بررسی نمود. |
|
واژههای کلیدی: آمینهای آروماتیک نوع اول، چسب پلی اورتان، مهاجرت، متیلن دی آنیلین، تولوئن دی آمین، فیلم چندلایه |
|
متن کامل [PDF 683 kb]
(1708 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
صنايع غذايي دریافت: 1397/1/31 | پذیرش: 1397/3/19 | انتشار: 1398/1/24
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|