گروه بهداشت دانشکده تخصصی و علوم پایه دامپزشکی،علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی ،تهران ، ایران ، abbasalimotallebi@gmail.com, motalebi@ifro.ir
چکیده: (2407 مشاهده)
سابقه و هدف:کباب لقمه یکی از پرطرفدارترین انواع فرآوردههای گوشتی میباشد. ارزیابی کمی گوشت قرمز به عنوان مهمترین فاکتور در صحهگذاری این فرآورده بسیار حائز اهمیت است. روشهای دیگر شناسایی تقلبات فرآوردههای گوشتی کارایی لازم برای ارزیابی کمی گوشت قرمز در فرآورده نهایی را ندارند. هدف این مطالعه بررسی اصالت سنجی میزان کمی گوشت قرمز با استفاده از روش طیف سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز (FTIR) به همراه تکنیکهای کمومتریکس در کباب لقمه میباشد. مواد و روشها:نمونههای کباب لقمه صنعتی حاوی 70 و 90 درصد گوشت قرمز از سه نام تجاری متفاوت از سطح عرضه خریداری و نمونههای فرموله استاندارد درکارخانه فرآورده گوشتی تهیه شدند (مجموعاً 36 نمونه). تمام نمونهها به صورت منجمد به آزمایشگاه منتقل گردید. دادههای FTIR با استفاده از روشهای کمومتریکس PCA، PLS-DA و SIMCA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافتهها:نتایج روش MLR (Multiple Linear Regression) و نیز روشهای کمومتریکس با ضریب تعیین بالا (9999/0= R2) نشان داد که محتوای 67 درصد از نمونههای کباب لقمه صنعتی با میزان گوشت قرمز ادعا شده در برچسب نامنطبق بودند. نتیجه گیری:آنالیز دادههای طیف سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز با روشهای کمومتریکس برای صحهگذاری میزان کمی گوشت قرمز در کباب لقمه روش مناسبی است.
Ghazanfari M, Motallebi A, Hosseini H, Rokni N. Authentication of Red Meat Quantities Reported on Labels of the Industrial Kebab Loghmeh Using Analysis of Fourier Transform Infrared Data and Chemometric Methods. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2020; 15 (2) :95-100 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2893-fa.html
غضنفری معصومه، مطلبی عباسعلی، حسینی هدایت، رکنی نوردهر. صحهگذاری میزان کمی گوشت قرمز ادعا شده در برچسب انواع کباب لقمه صنعتی با استفاده از آنالیز دادههای طیف سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز با روشهای کمومتریکس. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1399; 15 (2) :95-100