سابقه و هدف:بهبود وضعیت ویتامین D میتواند منجر به ارتقای سطح سلامتقلب و عروق شود. از این رو هدف از این مطالعه، بررسی تأثیر مصرف روغن کانولای غنی شده با IU1000 ویتامین D بر سطوح سرمی 25-هیدروکسی کوله کلسیفرول و پروفایلهای چربی در بزرگسالان شهر شیراز میباشد. مواد و روشها:در این کارآزمایی بالینی دو سوکور، مجموعا 99 بزرگسال به صورت تصادفی در یکی از سه گروه تقسیم بندی شدند: (1) دریافت کننده روغن کانولای غنی شده با ویتامینD (روزانه یک دارونما+ 25گرم روغن کانولای غنی شده با IU1000 ویتامینD)، (2) دریافتکننده مکمل ویتامینD (روزانه یک مکمل IU1000 ویتامینD+ 25گرم روغن کانولا)، و (3)کنترل (روزانه یک دارونما+ 25گرم روغن کانولا). دریافتهای غذایی، شاخصهای تنسنجی و سطوح سرمی ویتامین D و پروفایلهای چربی شرکتکنندگان در ابتدا و پس از 12 هفته اندازهگیری شد. یافتهها:مصرف روزانه مکمل باعث افزایش معنیدار در سطح سرمی ویتامین D در مقایسه با گروه کنترل شد (002/0P=). همچنین در زیرگروه افراد با سطح سرمی طبیعی ویتامینD، میانگین تغییرات بین گروهی سطح ویتامینD در دو گروه دریافت کننده روغن غنی شده و مکمل نسبت به گروه کنترل معنیدار شد (001/0P<). در مقابل، تفاوت معنیداری در سطوح سرمی پروفایل چربی در بین سه گروه مورد مطالعه دیده نشد. نتیجه گیری:مصرف روزانه روغن کانولای غنی شده با ویتامینD میتواند در حفظ سطح سرمی ویتامین D در محدوده طبیعی در جمعیت مؤثر باشد و هیچ تأثیر مفید یا مضری بر سطوح سرمی پروفایل چربی خون ندارد.
Ghasemifard N, Nasimi N, Hassanzadeh-Rostami Z, Abbasi A, Faghih S. Effects of Vitamin D Fortified Canola Oil on Vitamin D and Lipid Profiles in Healthy Adults: A Double-Blind Randomized Trial. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2020; 15 (2) :1-10 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3053-fa.html
قاسمی فرد نگار، نسیمی نسرین، حسن زاده رستمی زهرا، عباسی اعظم، فقیه شیوا. بررسی اثر مصرف روغن کانولای غنی شده با ویتامین دی بر وضعیت ویتامین دی و چربیهای خون در بزرگسالان سالم: مطالعه کارآزمایی بالینی دو سوکور. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1399; 15 (2) :1-10