دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل ، h.kazemeini@ausmt.ac.ir
چکیده: (2735 مشاهده)
سابقه و هدف:بیماریهای با منشاء غذا همواره مهم ترین دغدغههای بشر بوده و مطالعه حاضر به منظور بررسی روشی برای کاهش این خطرات انجام شده است. هدف از این مطالعه بررسی ترکیب شیمیایی اسانسهای آویشن شیرازی و کاکوتی و کاربرد آن در پوشش پایه نانوامولسیون کیتوزان جهت کنترل رشد باکتری آئروموناس هیدروفیلا تلقیح شده در فیله ماهی تازه سالمون طی یک دوره 12 روزه نگهداری شده در دمای سرد (1±4 درجه سانتیگراد) و همچنین بررسی فعالیت ضد باکتریایی اسانس و نانوامولسیون اسانسهای آویشن شیرازی و کاکوتی علیه باکتری مورد مطالعه به روش میکرودایلوشن جهت تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) بود. مواد و روشها:ترکیب شیمیایی اسانس با روش کروماتوگرافی گازی تعیین و تیمارها در شش گروه؛ فاقد پوشش (کنترل)، کیتوزان، نانو امولسیون کیتوزان، نانوامولسیون کیتوزان حاوی اسانس آویشن شیرازی 5/0درصد، نانوامولسیون کیتوزان حاوی اسانس کاکوتی5/0درصد و تیمار نانوامولسیون کیتوزان حاوی ترکیب اسانسهای آویشن شیرازیوکاکوتی تقسیم شدند، سپس نمونهها جهت شمارش باکتری در روزهای صفر، 1، 2، 4، 8، 12 به یخچال منتقل شدند. یافتهها:کارواکرول 36/44%، تیمول 14/30% و گاماترپینن 31/8% به عنوان مهمترین ترکیبات شیمیایی اسانس آویشن شیرازی و پولگون 19/48% به عنوان مهم ترین ترکیب شیمایی اسانس کاکوتی شناسایی شده و میانگین لگاریتم تعداد باکتری شمارش شده در دوره 12 روزه بین گروهها اختلاف معنیداری را نشان داد (05/0>p). مطالعه حاضر نشان داد که بیشترین اثر مهارکنندگی روی باکتری مربوط به گروه نانوامولسیون کیتوزان حاوی اسانسهای آویشن شیرازی و کاکوتی در مقایسه با گروه کنترل بود. نتیجه گیری:نتایج این مطالعه نشان داد، پوشش های خوراکی نانوامولسیون کیتوزان حاوی اسانسهای آویشن شیرازی و کاکوتی به طور مؤثری توانایی مهار رشد باکتری بیماری زا آئروموناس هیدروفیلا در نمونههای گوشت ماهی سالموندر دمای سرد را دارند و استفاده از آنها در صنعت غذا میتواند مورد توجه قرار گیرد.
Aghababaei M, Kazemeini H, Shahavi M. Investigating Chemical Composition of Zataria multiflora Boiss and Ziziphora clinopodioides Essential Oils in Chitosan Nanoemulsion Coating on Growth of Aeromonas Hydrophila Inoculated in Salmon Fillets. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2021; 16 (2) :99-109 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3081-fa.html
آقابابایی مرضیه، کاظمینی حمید رضا، شاهوی محمدحسن. مطالعه ترکیب شیمیایی اسانس گیاه آویشن شیرازی و کاکوتی در پوشش خوراکی نانوامولسیون کیتوزان برروی رشد باکتری آئروموناس هیدروفیلا تلقیح شده در فیله ماهی سالمون. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1400; 16 (2) :99-109