سابقه و هدف: نتایج مطالعات مختلف اپیدمیولوژیکی در مورد رابطه بین مصرف میوه و سبزی و خطر ابتلا به معمولترین نوع سرطان کلیه یعنی کارسینومای سلول کلیوی (Renal cell carcinoma) ضد و نقیض میباشد. مطالعه اخیر به منظور بررسی بیشتر این ارتباط انجام گرفت.
مواد و روشها: در مطالعه بزرگ کوهورت زنان سوئدی (Swedish mammography cohort)، اطلاعات تغذیهای 61000 خانم سوئدی 40 تا 76 ساله از طریق پرسشنامه بسامد خوراک گردآوری شد. سپس این افراد به مدت 13 سال مورد پیگیری قرار داده شدند. 122 نفر از این زنان در طی این مدت به کارسینومای سلول کلیوی مبتلا شدند. آنالیز رگراسیون کوکس (Cox Regression) در این مطالعه به کار گرفته شد تا خطر نسبی ابتلا به کارسینومای سلول کلیوی را با 95% فاصله اطمینان تعیین کند.
یافته ها: نتایج این مطالعه نشان داد خطر ابتلا به سرطان کلیه در خانمهایی که 5 بار یا بیشتر میوه و سبزی (با هم) در روز مصرف میکردند، نسبت به خانمهایی که کمتر از یکبار در روز میوه و سبزی مصرف میکردند 41% کمتر است (خطر نسبی = 59/0: 95% فاصله اطمینان=34/1-26/0). هنگامی که مصرف میوه و سبزی به طور جداگانه بررسی شد، افرادی که بیش از 75 بار در ماه، میوه یا سبزی مصرف میکردند، به ترتیب خطر نسبی 59/0(95% فاصله اطمینان: 25/1-27/0) و60/0 (95% فاصله اطمینان: 17/1-31/0) نسبت به افرادی داشتند که کمتر از 11 بار در ماه میوه یا سبزی مصرف میکردند. در بین میوههای مختلف، بیشترین نقش محافظتی در موز پیدا شد (. Pتست والد =05/0). در بین سبزیهای مختلف، بیشترین نقش پیشگیری کننده در سبزیهای ریشهای مشاهده شد (.P تست والد= 03/0). همچنین خطر ابتلا به کارسینومای سلول کلیوی با افزایش مصرف کلم سفید کاهش یافت (P روندی = 07/0 (. به علاوه، مصرف روزانه یک بار یا بیشتر سبزی سالادی تا 40% شانس ابتلا به سرطان را کاهش داد (در مقایسه با افرادی که این سبزیها را مصرف نمیکردند).
نتیجه گیری: به طور خلاصه، نتایج این مطالعه نشان میدهد که مصرف بالای میوه و سبزی، خطر ابتلا به کارسینومای سلول کلیوی را کاهش میدهد.
Rashidkhani B, Wolk A. Association between fruit and vegetable consumption and the risk of renal cell carcinoma among 40-76 year-old Swedish women. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2007; 2 (1) :31-40 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-31-fa.html
رشیدخانی بهرام، ولک آلیسا. ارتباط بین مصرف میوه و سبزی و خطر ابتلا به کارسینومای سلول کلیوی در زنان 40 تا 76 ساله سوئدی. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1386; 2 (1) :31-40