اثرات سیاستگذاری کاهش اسیدهای چرب ترانس بر دریافت آن در خانوارهای شش استان در ایران
|
مینا اسماعیلی ، مرتضی عبداللهی ، زهرا عبداللهی ، فروزان صالحی ، مرجان عجمی ، آناهیتا هوشیارراد*  |
انستیتو تغذیه |
|
چکیده: (2322 مشاهده) |
سابقه و هدف: مصرف مقادیر زیاد اسیدهای چرب اشباع و ترانس موجب افزایش خطر بیماریهای قلبی- عروقی و برخی از انواع سرطانها میشود. حذف روغنهای نیمههیدروژنه (PHVOs) حاوی اسیدهای چرب ترانس (TFAs) از رژیم غذایی به عنوان یکی از مؤثرترین مداخلات بهداشتی در این زمینه پیشنهاد شده است. این مطالعه، با هدف بررسی اثرات سیاستگذاری کاهش میزان اسیدهای چرب ترانس در روغنخانوار و افزایش دریافت اسیدهای چرب غیراشباع از طریق ورود محصولات جدید به بازار مصرف و تعیین میزان دریافت آنها در خانوارهای شهری استانهای آذربایجان غربی، فارس، خوزستان، لرستان، سمنان و خراسان جنوبی انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه مقطعی-توصیفی، بر روی خانوارهای شهری در مراکز شش استان صورت گرفت. گردآوری اطلاعات از اول اردیبهشت ماه تا پایان تیرماه سال 1393 با استفاده از روش مصاحبه تلفنی انجام شد. اطلاعات در مورد انواع چربی و روغنهای مورد استفاده برای پخت و پز و نیز الگوی معمول خرید، مقدار خرید آنها با استفاده از پرسشنامه گردآوری شد. همچنین، پروفایل اسیدهای چرب انواع روغن و چربیهای مصرفی نیز تعیین و اندازهگیری شد.
یافتهها: روغنهای غالب مصرفی در شش استان عبارتند از: روغن نیمههیدروژنه/خانوار، مایع و مخصوص سرخکردن. این روغنها بیش از 70% از کل روغن دریافتی را تشکیل میدادند. میانگین کل دریافت انواع روغن و چربیهای در استانها به ترتیب کاهشی عبارت است از: آذربایجان غربی، خوزستان، لرستان، خراسان جنوبی، سمنان و فارس. دامنه دریافت اسیدهای چرب ترانس از 32/0 در فارس تا 67/0 گرم/نفر/روز در آذربایجان غربی متفاوت است. میزان اسیدهای چرب ترانس در روغن نیمههیدروژنه/خانوار در مقایسه با دهه گذشته 95% کاهش یافته و سهم مصرف روغن خانوار حدود 45% کمتر شدهاست.
نتیجه گیری: سیاستگذاریهای مؤثر، فرمولاسیونهای جدید روغنها، کاهش ترانس در روغن خانوار تغییرات مثبتی را در این حوزه ایجاد کرده که منجر به بهبود الگوی کیفی روغنهای مصرفی خانوارها شده است. |
|
واژههای کلیدی: روغن و چربیهای خوراکی، روغن نیمه هیدروژنه (Partially hydrogenated oils)/ خانوار، اسیدهای چرب ترانس، اسیدهای چرب اشباع، الگوی مصرف چربی خانوار |
|
متن کامل [PDF 637 kb]
(709 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1399/9/15 | پذیرش: 1399/11/19 | انتشار: 1400/4/1
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|