استادیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران ، behrooz66behbahani@gmail.com
چکیده: (2490 مشاهده)
سابقه و هدف:باکتریهای جنس لاکتوباسیلوس بهطور گستردهای در طبیعت و بهخصوص فراوردههای لبنی وجود دارند. این میکروارگانیسمها در طول فرایند تخمیر، ترکیباتی مختلفی مانند اسیدهای آلی و باکتریوسین تولید میکنند که دارای فعالیت ضدمیکروبی میباشند. هدف از این پژوهش جداسازی، شناسایی و تعیین فعالیت ضدمیکروبی باکتریوسین تولیدی توسط سویههای ایزوله شده لاکتوباسیلوس از ماست محلی شهرستان بهبهان بود. مواد و روشها:در این پژوهش جدایههای لاکتوباسیل ماست محلی شهرستان بهبهان توسط روش آنالیز ژن 16S rRNA شناسایی و سپس اثر ضدمیکروبی باکتریوسین تولیدی علیه 5 سویه باکتری شاخص غذازاد به روشهای انتشار در آگار به کمک چاهک و دیسک مورد بررسی قرار گرفت. اثر آنزیمهای پروتئولیتیک، حرارت و pH بر فعالیت و پایداری باکتریوسین سویههای لاکتوباسیوس نیز بررسی شد. یافتهها:نتایج حاصل از روش چاهک و دیسک نشان داد که بیشترین اثر مهارکنندگی روی باکتریهای شیگلا دیسانتری، استافیلوکوکوس اورئوس، سودوموناس آئروژینوزا ، میکروکوکوس لوتئوس و لیستریا مونوسیتوژنز بهترتیب مربوط به جدایههای لاکتوباسیلوس پلانتاروم، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، لاکتوباسیلوس کازئی و لاکتوباسیلوس بوشنری بود. جدایه میکروکوس لوتئوس حساسترین و سودوموناس آئروژینوزا مقاومترین باکتری بیماریزا در برابر اثر ترکیبات باکتریوسینی بودند. ترکیبات ضدمیکروبی تولید شده توسط آنزیمهای پروتئولیتیک غیر فعال شدند اگر چه در برابر حرات و pH پایداری خود را حفظ کردند. نتیجه گیری:باکتریوسین تولید شده توسط لاکتوباسیلهای بومی، قادر به مهار طیف وسیعی از میکروارگانیسمهای شاخص غذازاد موجود در مواد غذایی میباشند و میتوانند به عنوان نگهدارندههای زیستی سالم و بیخطر استفاده شود.
Alizadeh Behbahani B, Noshad M, Jooyandeh H. Assessing Activity and Characteristics of the Bacteriocins Produced by Lactobacilli from Local Yogurts of Behbahan City. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2021; 16 (2) :111-120 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3208-fa.html
علیزاده بهبهانی بهروز، نوشاد محمد، جوینده حسین. ارزیابی فعالیت و بررسی ویژگی های باکتریوسین تولید شده توسط باکتری های لاکتوباسیل جدا شده از ماست محلی شهرستان بهبهان. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1400; 16 (2) :111-120