استاد گروه تغذیه، دانشکده علوم و فناوری های پزشکی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، dorostim@tums.ac.ir
چکیده: (2967 مشاهده)
سابقه و هدف:التهاب نقش مهمی در ایجاد بسیاری از بیماریهای مزمن از جمله وضعیت عملکرد شناختی ایفا میکند. التهابات عصبی در مغز میتواند منجر به کاهش عملکرد شناختی در سالمندی شود. رژیم غذایی از جمله عوامل تأثیرگذار بر التهاب است. نمایه تجربی التهابی رژیم غذایی (EDII) ابزار جدیدی است که با ایجاد نمره تجربی بر اساس گروه های غذایی پتانسیل التهابی کلی رژیم غذایی را ارزیابی میکند. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط EDIIبا وضعیت عملکرد شناختی در سالمندان میباشد. مواد و روشها:این مطالعه مقطعی روی 173 شرکت کننده سالمند (60+ سال ) و باسواد (حداقل پایان مقطع ابتدایی)، مراجعه کننده به خانه سلامت واقع در سراهای محله پنجگانه شهر تهران در سال 1398 انجام شد. پرسشنامه عمومی، بسامد خوراک و معاینه مختصر شناختی با روش مصاحبه تکمیل شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارspss انجام شد. یافتهها:در این مطالعه ارتباط EDII و رده بندیهای این شاخص، با وضعیت عملکرد شناختی مورد بررسی قرار گرفت، اما در هیچ یک از ردهها ارتباط آماری معنیداری با وضعیت عملکرد شناختی دیده نشد، از طرفی بین جنسیت، تحصیلات فرد، تحصیلات همسر، مصرف مکمل ویتامینD(ماهیانه)، اندازه دور کمر و، وضعیت اقتصادی با وضعیت عملکرد شناختی ارتباط معنیداری دیده شد (05/0>p). نتیجه گیری:در مطالعه حاضر ارتباط آماری معنیداری بین نمایه تجربی التهابی رژیم غذایی با وضعیت عملکرد شناختی در سالمندان بالای 60 سال دیده نشد.
Daei S, Dorosty Motlagh A, Djazayery A. Associations between the Empirical Dietary Inflammatory Index and Cognitive Function Status in Community-Dwelling Elderly People of Tehran, Iran. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2021; 16 (2) :1-12 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3228-fa.html
دائی شهرزاد، درستی مطلق احمدرضا، جزایری ابوالقاسم. بررسی ارتباط نمایه تجربی التهابی رژیم غذایی با وضعیت عملکرد شناختی در سالمندان بالای 60 سال شهر تهران. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1400; 16 (2) :1-12