اثر مکمل نشاسته مقاوم بر عوامل خطر کاردیومتابولیک، آنزیمهای کبدی و هموستاز کلسیم در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 چاق: یک کار آزمایی بالینی
|
پرهام ملکی ، پروین دهقان* ، ولی موسی زاده  |
دانشیار علوم تغذیه، مرکز تحقیقات علوم تغذیه، گروه تغذیه بیوشیمی و رژیم درمانی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران |
|
چکیده: (2581 مشاهده) |
سابقه و هدف: با توجه به شیوع بالای دیابت نوع 2 و زمینه ساز بودن چاقی در ایجاد اختلالات متابولیک و بیماریهای قلبی- عروقی، مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر نشاسته مقاوم بر عوامل خطر کاردیومتابولیک، آنزیمهای کبدی و هموستاز کلسیم در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 چاق طراحی گردیده است.
مواد و روشها: در این کارآزمایی بالینی، 70 بیمار دیابتی نوع 2 به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. افراد گروه آزمون روزانه 10 گرم نشاسته مقاوم و افراد گروه شاهد، روزانه 10 گرم مالتودکسترین به مدت 3 ماه دریافت کردند. شاخصهای تنسنجی، ترکیب بدن، فشارخون، لیپیدهای سرم، هموستاز کلسیم، آنزیمهای کبدی در ابتدا و انتهای مطالعه اندازهگیری شد. برای مقایسه پارامترهای کمی قبل مداخله مابین دو گروه، از آزمون t مستقل و برای بعد مداخله، از تحلیل کوواریانس(ANCOVA) استفاده شد.
یافتهها: مکملیاری با نشاسته مقاوم منجر به تغییرات معنیدار در غلظت کلسترول تام (96/16%-)، تری گلیسیرید (85/16%-)، کلسترول با دانسیته پایین (90/14 %-) نسبت کلسترول تام به کلسترول با دانسیته بالا (91/25% -)، نسبت کلسترول با دانسیته پایین به کلسترول با دانسیته بالا (00/26%-)، نمایه آتروژنیک پلاسما (85/17%-) ) hs-CRP03/53%-)، آلکالین فسفاتاز (74/13%-)، آلانین آمینوترانسفراز (98/10%-)، کلسیم (99/6%) درگروه نشاسته مقاوم در مقایسه با گروه دارونما گردید. کاهش در نسبت دور کمر به دور باسن و فشارخون دیاستولیک، گلوکز، آسپارتات آمینوترانسفراز، فسفر، کراتینین و اسید اوریک و افزایش در غلظت کلسترول با دانسیته بالا در گروه نشاسته مقاوم در مقایسه با گروه دارونما غیرمعنیدار بود.
نتیجه گیری: پریبیوتیک نشاسته مقاوم ممکن است با تعدیل عوامل خطر کاردیومتابولیک، آنزیمهای کبدی و هموستاز کلسیم در بیماران دیابتی چاقی به کنترل اختلالات متابولیک این بیماری و عوارض ناشی از آن کمک نماید. |
|
واژههای کلیدی: نشاسته مقاوم، پری بیوتیک، کاردیومتابولیک، هموستاز کلسیم، کبد |
|
متن کامل [PDF 685 kb]
(742 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1399/11/27 | پذیرش: 1400/4/26 | انتشار: 1400/7/10
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|