:: دوره 16، شماره 3 - ( پاییز 1400 ) ::
پرهام ملکی ، پروین دهقان* ، ولی موسی زاده
دانشیار علوم تغذیه، مرکز تحقیقات علوم تغذیه، گروه تغذیه بیوشیمی و رژیم درمانی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
چکیده:   (1940 مشاهده)
سابقه و هدف: با توجه به شیوع بالای دیابت نوع 2 و زمینه ساز بودن چاقی در ایجاد اختلالات متابولیک و بیماری‌های قلبی- عروقی، مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر نشاسته مقاوم بر عوامل خطر کاردیومتابولیک، آنزیم‌های کبدی و هموستاز کلسیم در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 چاق طراحی گردیده است.
مواد و روشها: در این کارآزمایی بالینی، 70 بیمار دیابتی نوع 2 به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. افراد گروه آزمون روزانه 10 گرم نشاسته مقاوم و افراد گروه شاهد، روزانه 10 گرم مالتودکسترین به مدت 3 ماه دریافت کردند.  شاخص‌های تن‌سنجی، ترکیب بدن، فشارخون، لیپیدهای سرم، هموستاز کلسیم، آنزیم‌های کبدی در ابتدا و انتهای مطالعه اندازه‌گیری شد. برای مقایسه پارامترهای کمی قبل مداخله مابین دو گروه، از آزمون t مستقل و برای بعد مداخله، از تحلیل کوواریانس(ANCOVA)  استفاده شد.
یافتهها: مکمل‌یاری با نشاسته مقاوم منجر به تغییرات معنی‌دار در غلظت کلسترول تام (96/16%-)، تری گلیسیرید (85/16%-)، کلسترول با دانسیته پایین (90/14 %-) نسبت کلسترول تام به کلسترول با دانسیته بالا (91/25% -)، نسبت کلسترول با دانسیته پایین به کلسترول با دانسیته بالا (00/26%-)، نمایه آتروژنیک پلاسما (85/17%-) ) hs-CRP03/53%- آلکالین فسفاتاز (74/13%-)، آلانین آمینوترانسفراز (98/10%-)، کلسیم (99/6%) درگروه نشاسته مقاوم در مقایسه با گروه دارونما گردید. کاهش در نسبت دور کمر به دور باسن و فشارخون دیاستولیک، گلوکز، آسپارتات آمینوترانسفراز، فسفر، کراتینین و اسید اوریک و افزایش در غلظت کلسترول با دانسیته بالا در گروه نشاسته مقاوم در مقایسه با گروه دارونما غیرمعنی‌دار بود.
نتیجه گیری: پری‌بیوتیک نشاسته مقاوم ممکن است با تعدیل عوامل خطر کاردیومتابولیک، آنزیم‌های کبدی و هموستاز کلسیم در بیماران دیابتی چاقی به کنترل اختلالات متابولیک این بیماری و عوارض ناشی از آن کمک نماید.
واژه‌های کلیدی: نشاسته مقاوم، پری بیوتیک، کاردیومتابولیک، هموستاز کلسیم، کبد
دریافت: 1399/11/27 | پذیرش: 1400/4/26 | انتشار: 1400/7/10

Maleki P, Dehghan P, Musazadeh V. Effects of Resistant Starch Supplementation on Cardiometabolic Risk Factors, Liver Enzymes and Calcium Homeostasis in Obese Patients with Type 2 Diabetes: A Randomized Controlled Trial. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2021; 16 (3) :1-10

ملکی پرهام، دهقان پروین، موسی زاده ولی. اثر مکمل نشاسته مقاوم بر عوامل خطر کاردیومتابولیک، آنزیم‌های کبدی و هموستاز کلسیم در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 چاق: یک کار آزمایی بالینی. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1400; 16 (3) :1-10