دانشگاه علوم پزشکی زنجان ، hassanzadazar_h@zums.ac.ir
چکیده: (2357 مشاهده)
سابقه و هدف:با توجه به نبود مطالعهای در مورد اثرات ضد میکروبی پوششهای خوراکی حاوی ماده مؤثرههای تیمول و اوژنول در مدل مواد غذایی، هدف از این مطالعه بررسی تأثیر پوشش کیتوزان حاوی تیمول و اوژنول برکنترل پاتوژنهای لیستریا مونوسیتوژنز و اشرشیاکلیO157:H7 در فیله گوشت مرغ نگهداری شده در دمای یخچال بود. مواد و روشها:در این مطالعه، فعالیت ضد میکروبی تیمول و اوژنول علیه برخی پاتوژنهای غذایی با استفاده از متدهای میکرودایلوشن و دیسک دیفیوژن و اثر ترکیبی آن ها در شرایط آزمایشگاهی با استفاده از روش چکر بورد و هم چنین اثر پوشش کیتوزان حاوی تیمول و اوژنول بر مهار رشد اشریشیاکلیO157:H7 و مخلوط سویههای مختلف باکتریهای لیستریا مونوسیتوژنز و تلقیح شده به مدل غذایی (فیله گوشت مرغ) در طول دوره نگهداری در دمای یخچال و شمارش آنها در روزهای 0، 4، 8 و 12 مورد ارزیابی قرار گرفت. یافتهها:نتایج نشان داد که حداقل غلظت بازدارندگی تیمول روی باکتریهای لیستریا مونوسیتوژنز و اشریشیاکلیO157:H7 به ترتیب 3/0 و 6/0 میلیگرم/ میلیلیتر و حداقل غلظت مهارکنندگی اوژنول بر باکتریهای لیستریا مونوسیتوژنز و اشریشیاکلیO157:H7 به ترتیب 6/0 و 25/1 میلیگرم/میلیلیتر بود. ارزیابی ترکیب هم زمان تیمول و اوژنول، فعالیت سینرژیستی آنها را روی باکتریهای مورد مطالعه نشان داد. میانگین تعداد باکتریهای تلقیحشده در گوشت مرغ پوشش داده شده با کیتوزان حاوی هریک از مواد مؤثره و حالت ترکیبی آنها در طول دوره 12روزه کاهش معنیداری داشت (05/0P<). نتیجه گیری:با توجه به اثرات ضد میکروبی خوب تیمول و اوژنول هر کدام بهتنهایی و در ترکیب با هم، پوشش کیتوزان غنیشده با این دو ترکیب میتواند در جلوگیری از رشد پاتوژنهای سطح مواد غذایی و بهویژه گوشت مرغ کاربرد داشته و مورد استفاده صنایع غذایی قرار گیرد.
Mirian A, Aminzare M, Yousefizadeh S, Hassanzadazar H. Effects of Chitosan Coating Containing Thymol and Eugenol against Listeria Monocytogenes and Escherichia coli O157:H7 Inoculated to Chicken Fillets. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2021; 16 (3) :85-96 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3238-fa.html
میریان امین، امین زارع مجید، یوسفی زاده سیده سمیرا، حسن زادآذر حسن. اثر پوشش کیتوزان حاوی تیمول و اوژنول بر لیستریا مونوسیتوژنز و اشریشیا کلی O157:H7 تلقیح شده در فیله گوشت مرغ. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1400; 16 (3) :85-96