واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی ، m.mizani@srbiau.ac.ir
چکیده: (1817 مشاهده)
سابقه و هدف:زرشک بیدانه Berberis vulgaris محصول بومی ایران حاوی ترکیبات ارزشمندی با اثرات درمانی، سلامتی بخش و تغذیهای از جمله بربرین میباشد که بخش عمدهای از این گیاه به صورت ضایعات به هدر میرود. هدف تحقیق حاضر بهینهسازی شرایط استخراج بربرین از گیاه کامل با بیشترین میزان فعالیت آنتیاکسیدانی، ریزپوشانی عصاره به روش الحاقترکیبی با استفاده از دو بیوپلیمر در دسترس، ژلاتین/کتیرای پرک(Astragalus rahensis) و بررسی ویژگیهای فیزیکی میکروکپسول مرطوب میباشد. مواد و روشها:بهینهسازی به روش سطح پاسخ بر پایه سه فاکتور از فرآیند استخراج شامل زمان، دما و درصد حلال/آبدر سه سطح با 5 نقطه مرکزی انجام و غلظت بربرین در عصاره به روش کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا و میزان فعالیت آنتی اکسیدانی آن آنالیز تا شرایط بهینه تعیین گردد. عصاره بهینه به روش الحاق ترکیبی از دو ترکیب ژلاتین/کتیرا با سه نسبت 1:1، 1:2 و 2:1 w/wریزپوشانی شده و پارامترهای بازده، کارآیی، اندازه ذرات ، حلالیت و ساختار میکروسکوپی میکروکپسولهای مرطوب و میزان رهایش بربرین از آنها مورد بررسی واقع شد. یافتهها:شرایط بهینه استخراج، در مدت زمان 5/0 ساعت، دمای Cͦ9/22 و با نسبت 75% حلال/آب با مطلوبیت 88/0 تعیین شد. میانگین سطحی قطر میکروکپسولها در محدود 31/71- 15/90 میکرون میباشد. کپسول با نسبت w/w1:2پروتئین/پلیساکارید دارایبیشترین بازده 1/95% و کپسول با نسبت 2:1 دارای بیشترین حلالیت 10% و میزان کارآیی در تمام نمونه ها یکسان و حدود 1±96% است. نتیجه گیری:روش الحاقترکیبی با بکارگیری ژلاتین /کتیرا با نسبت 1:2، جهت تولید میکروکپسول مرطوب عصاره بهینه بربرین با بیشترینبازدهی و کارآیی، حلالیت کم و اندازه کمتر از 100 میکرون پیشنهاد و توصیه میگردد .
Keshtkaran M, Mizani M, Ebrahimzadeh Mousavi M, Mohammadifar M, Azizinejad R. Optimization of Berberine Extraction Conditions from Seedless Barberry and Microencapsulation of the Extract using Complex Coacervation and Gelatin/ Tragacanth (Astragalus rahensis). Iranian J Nutr Sci Food Technol 2022; 17 (1) :111-122 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3275-fa.html
کشتکاران مریم، میزانی مریم، ابراهیم زاده موسوی محمد علی، محمدی فر محمد امین، عزیزی نژاد رضا. بهینه سازی شرایط استخراج بربرین از زرشک بی دانه و ریزپوشانی عصاره آن به روش الحاق ترکیبی با استفاده از ژلاتین/ کتیرا (Astragalus rahensis). علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1401; 17 (1) :111-122