استادیار گروه تغذیه بالینی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، ehsanhejazi@gmail.com
چکیده: (1914 مشاهده)
سابقه و هدف:سرطان پستان اولین سرطان شایع در بین زنان ایرانی میباشد که در سالهای اخیر میزان شیوع و مرگ و میر ناشی از آن افزایش یافته است. مطالعات پیشین نشان دادهاند که مواد مغذی مختلف میتواند با عود مجدد این سرطان در ارتباط باشند. این مطالعه با هدف بررسی
ارتباط فروکتوز، سوکروز، فیبر محلول و نامحلول با سطح سرمی لپتین و نوروپپتید YNPY(neuropeptide Y) در بهبودیافتگان سرطان پستان BCS(Breast cancer survivors) در شهر تهران انجام شد. مواد و روشها:در این مطالعه مقطعی، 145 زن بهبود یافته از سرطان پستان (در محدوده سنی 70-18 سال) انتخاب گردیدند. اطلاعات عمومی، فعالیت بدنی و دریافت غذایی به ترتیب توسط پرسشنامه اطلاعات عمومی، پرسشنامه 14 آیتمی MET و پرسشنامه بسامد غذایی FFQ(Food Frequency Questionnair) ارزیابی شدند. نمونه خون پس از 12 ساعت ناشتایی از تمامی شرکت کنندگان گرفته شد و غلظت لپتین و NPY سرم با روش ایمنی سنجی تعیین گردید. یافتهها:زنانی که در بالاترین سهک سطح سرمی لپتین قرار داشتند، به طور معنیداری وزن (003/0p=)، نمایه توده بدنی (BMI) (000/0p=)، دورکمر(005/0p=)، درصد توده چربی بدن (000/0p=) و چربی احشایی (000/0p=) بیشتر و در مقابل قد (02/0p=) و توده عضلانی (008/0p=) کمتری داشتند. بعد از تعدیل اثر مخدوشگرها دریافت سوکروز، فروکتوز، فیبر محلول و فیبر نامحلول با غلظت سرمی لپتین و NPY ارتباط معنیداری نداشت. نتیجه گیری:در زنان بهبود یافته از سرطان پستان مصرف سوکروز ، فروکتوز ، فیبر محلول و فیبر نامحلول با سطوح سرمی هورمونهای لپتین و NPY ارتباط معنیداری نداشت.
Heydari S, Azizzadeh M, Taji L, Bahmannia M, Nasrollahzadeh J, Hejazi E, et al . Association of Serum Neuropeptide Y and Leptin with Sucrose, Fructose and Dietary Fiber Intakes in Breast Cancer Survivors in Tehran City, 2018–2019. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2021; 16 (3) :11-20 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3301-fa.html
حیدری سحر، عزیز زاده مریم، تاجی لیدا، بهمن نیا مهسا، نصرالله زاده جواد، حجازی احسان، و همکاران.. ارتباط سوکروز، فروکتوز و فیبر رژیم غذایی با سطوح سرمی لپتین و نوروپپتیدneuropeptide Y در زنان بهبود یافته از سرطان پستان در شهر تهران در سال 98-1397. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1400; 16 (3) :11-20