کارشناس ارشد مهندسی صنایع غذایی، معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، a-dastbaz@farabi.tums.ac.ir
چکیده: (1895 مشاهده)
سابقه و هدف: عادات غذایی نامناسب سبب بروز بیماریهای غیرواگیر شده است. کاهش مصرف چربی و قند راهکاری برای مقابله با بروز این بیماریها است. هدف از این پژوهش پایش مقادیر قند و چربی در بستنی های شیری صنعتی تولیدی کارخانجات و عرضه شده در محدوده نظارتی دانشگاه علوم پزشکی تهران و مقایسه آن با برچسب فرآورده و استانداردهای ملی ایران بود. مواد و روشها:این پژوهش یک مطالعه توصیفی ـ تحلیلی از نوع مقطعی بود. در این پژوهش جامعه و محیط پژوهش کارخانجات تولیدی و نیز مراکز عرضه، پخش و فروش انواع بستنی های شیری در مناطق اسلامشهر، شهرری و منطقه جنوب تهران بوده است. تعداد 100 نمونه از بستنی های شیری تولیدی کارخانجات و مراکز عرضه تحت نظارت دانشگاه علوم پزشکی تهران به صورت تصادفی نمونه برداری شدند. سپس میزان قند و چربی آنها به ترتیب به روش لین آنیون و ژربر اندازه گیری شد و با استاندارد ملی ایران، برچسب فرآورده و شیوه نامه اجرایی سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مورد مقایسه قرار گرفت. یافتهها: میانگین مقادیر قند کل با استاندارد ملی ایران تطابق داشت ( 001/0>P). اما مقادیر میانگین قند کل بر روی برچسب بستنی های سطح عرضه و قند کل بعد از آزمایش با هم تفاوت آماری معنیداری داشتند (001/0>P). نتایج مربوط به بررسی مقدار چربی نشان دهنده آن بود که 100% نمونه فروشگاه ها، و 7/92 % از نمونه های کارخانجات تولیدی دارای طیف رنگ نارنجی (میزان متوسط چربی موجود در یک سهم از فرآورده) بودند و میانگین مقادیر چربی کل درج شده روی بستنیهای تولیدی کارخانجات (48/6 ± 99/13 گرم درصد) و مقدار آن بعد از آزمایش (25/5 ± 13 گرم درصد) با شیوه نامه سازمان غذا و دارو مطابقت داشت (083/0 P=). اما مقادیر چربی در بستنیهای عرضه شده در فروشگاهها (56/4 ± 25/9 گرم درصد)، با چربی کل بعد از آزمایش (42/2 ± 57/7 گرم درصد) با هم تفاوت آماری معنیداری (008/0P=) داشتند. نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که اکثر بستنی های شیری تولیدی کارخانجات تحت پوشش دانشگاه و سایر کارخانجات تولیدی در چارچوب شیوه نامه اجرایی سازمان غذا و دارو و همچنین بخشنامه کاهش ده درصدی میزان قند و چربی کل قرار داشتند.
Mohammadi M, Amini M, Kordbaghri A. Monitoring Quantities of Sugar and Fat in Industrial Milk Ice-Creams Supplied in Tehran. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2022; 17 (2) :119-128 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3315-fa.html
محمدی مهرداد، امینی محسن، کرد باقری علیرضا، دست باز مجرد عقیل. پایش مقادیر قند و چربی در بستنی های شیری صنعتی عرضه شده در تهران. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1401; 17 (2) :119-128