:: دوره 17، شماره 4 - ( زمستان 1401 ) ::
حنانه بهمن پور ، نارملا آصفی* ، آیناز علیزاده
دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران. ، n.asefi@iaut.ac.ir
سابقه و هدف: پلاسمای سرد به عنوان راه حلی نوآورانه در تولید و توزیع مواد غذایی سالم و با کیفیت به کار می‌رود. این پژوهش با هدف استفاده از فناوری پلاسمای سرد به عنوان روشی در جهت اصلاح ساختاری نشاسته ذرت و بررسی عملکردی آن در مدل غذایی انجام شد.
مواد و روشها: گرانول­های نشاسته تحت تیمار پلاسما با دو گاز مختلف به شکل تیمار 1 (گاز آرگون 95% و گاز هیدروژن 5%) تیمار2 (گاز آرگون 90% و گاز اکسیژن 10%) به مدت 10 دقیقه انجام گرفت.
یافتهها: نتایج حاصل از آزمون  میکروسکوپ الکترونی روبشی و قدرت تورم نشاسته،  در تیمار2 تغییرات بیشتری نسبت به تیمار 1 و شاهد نشان داد. در نمونه­های تیمارشده شکاف یا حفره­های بیشتری نسبت به نمونه­ی شاهد روی سطح مشاهده می­شود. pH نمونه‌های تیمار شده کمتر از نمونه شاهد و رطوبت نمونه­های تیمار شده بیشتر از نمونه شاهد بود با افزایش رطوبت میزان ویسکوزیته ظاهری نمونه­های تیمار شده و زمان پخت کاهش یافت.
نتیجه گیری: نتایج نشان می­دهد که پلاسمای سد دی الکتریک را می­توان برای تولید نشاسته اصلاح شده با ویسکوزیته ظاهری کم در سطح بالا استفاده کرد. توسعه حوزه مطالعات با فناوری پلاسما برای تولید محصولات طبیعی و عاری از افزودنی­های شیمیایی امکان پذیر می­باشد.

واژه‌های کلیدی: پلاسمای سرد، نشاسته ذرت، دسر شیری
دریافت: 1401/3/8 | پذیرش: 1401/5/30 | انتشار: 1401/10/3

Bahmanpour H, Asefi N, Alizadeh A. Using Cold Plasma Technology as a Method for the Structural Modification of Corn Starch and Its Functional Assessment in Food Models. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2023; 17 (4) :113-121

بهمن پور حنانه، آصفی نارملا، علیزاده آیناز. استفاده از فناوری پلاسمای سرد به عنوان روشی در جهت اصلاح ساختاری نشاسته ذرت و بررسی عملکردی آن در مدل غذایی. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1401; 17 (4) :113-121