استاد گروه تغذیه بالینی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، a_hekmat2000@yahoo.com
چکیده: (3205 مشاهده)
سابقه و هدف::با توجه به شیوع بالای کبد چرب غیر الکلی در بیماران دیابتی نوع 2 و عوارض مخرب در کنار هم قرار گرفتن این دو بیماری، هدف این مطالعه ارزیابی ارتباط بین عوامل تغذیه ای مانند شاخص فیتوکمیکالرژیمی، عوامل تنسنجی مرتبط با چاقی شکمی و پیشرفت کبد چرب در بیماران دیابتی نوع 2 میباشد. مواد و روشها:در این مطالعه بیماران مبتلا به دیابت نوع دو با (Controlled Attenuation Parameter (CAP) score 270≤، اندازهگیری شده با روش الاستوگرافی گذرا (TE)) در گروه NAFLD و بیماران دیابت نوع دو با CAP score 270> در گروه کنترل قرار گرفتند. شاخص فیتوکمیکال رژیمی (DPI) بر اساس دادههای بدست آمده از پرسشنامه بسامد خوراکی 147 آیتمی محاسبه گردیدند. هم چنین، اندازه گیریهای تنسنجی و ترکیب بدن با استفاده از DEXA (Dual-energy X-ray absorptiometry) انجام گردید. نسبت شانس و فاصله اطمینان (OR, 95% CI) پیشرفت کبد چرب در بیماران دیابتی برای شاخصهای ذکر شده در گروههای مختلف آنها با استفاده از رگرسیون لجستیک و مدلهای تعدیل شده بدست آمد. یافتهها:گروه NAFLD متشکل از 133 و گروه کنترل متشکل از 67 شرکت کننده میباشند. افرادی که مصرف بالاتر از میانه شاخص فیتوکمیکال رژیمی (DPI) داشتند، پس از تعدیل همه مخدوشگرها به میزان 65% خطر کمتری برای پیشرفت کبد چرب نشان دادند (OR = 0.35, 95% CI: 0.12-0.98, P = 0.048). پس از تعدیل مخدوشگرها و به طور مستقل از BMI، رابطه مستقیم معنیداری بین بالاترین سهک Trunk to Leg Ratio (TLR)(OR = 7.99, 95% CI: 2.43-126.26, P = 0.001) و Metabolic Score for Visceral Fat (METS-VF)(OR = 4.55, 95% CI: 1.46-14.2, P = 0.007) و پیشرفت کبد چرب یافت شد. نتیجه گیری:عوامل فیتوکمیکالی رژیم غذایی دارای اثرات محافظتی بر پیشرفت NAFLD در بیماران دیابتی میباشد. هم چنین عوامل تنسنجی METS-VF و TLR به عنوان دو شاخص جدید اندازه گیری چاقی شکمی که عامل خطری برای پیشرفت NAFLD میباشد، معرفی شدند.
Soltanieh S, Salavatizadeh M, Poustchi H, Yari Z, Mansour A, Khamseh M, et al . Association of Dietary Phytochemical Index and Anthropometric Risk Factors with Non-alcoholic Fatty Liver Disease in People with Diabetes. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2023; 17 (4) :1-10 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3584-fa.html
سلطانیه سمیرا، صلواتی زاده ماریه، پوستچی حسین، یاری زهرا، منصور آسیه، خمسه محمد ابراهیم، و همکاران.. ارتباط بین شاخص فیتوکمیکال رژیمی و عوامل تنسنجی با پیشرفت کبد چرب غیر الکلی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1401; 17 (4) :1-10