بخش انگل شناسی، گروه پاتوبیولوژی، دانشکده پیرادامپزشکی، دانشگاه بوعلی سینا ، همدان.ایران. ، dehkordisz@gmail.com / z.sadeghidehkordi@basu.ac.ir
چکیده: (1304 مشاهده)
سابقه و هدف:عصارهی بنسرخ و عصارهی بهینهی آن دارای خواص آنتیاکسیدانی میباشد. این مطالعه با هدف بهینهسازی شرایط استخراج عصارهی گیاه بنسرخ، بررسی ویژگیهای آنتیاکسیدانی و ترکیبات فنولی حاصل از آن و نیز خاصیت کُشندگی پروتواسکولکسهای کیست هیداتید در شرایط آزمایشگاهی صورت گرفت. مواد و روشها:عصارهی گیاه بن سرخ در غلظت های مختلف اتانول 0، 50 و 100% و در زمانهای 24، 48 و 72 ساعت استخراج گردید. بهترین شرایط استخراج عصارهها با استفاده از روش سطح پاسخ تعیین و عصارهی تهیهشده در شرایط بهینه برای آزمایشات انتخاب شد. در نهایت غلظتهای ۲۰۰، ۴۰۰ و ۶۰۰ ppm از عصارهی استخراجی تهیه و تأثیر آنها بر پروتواسکولکس ها در مدت زمان مواجهه ۵، ۱۵ و ۳۰ دقیقه بررسی گردید. یافتهها:افزایش زمان استخراج با میزان ترکیبات فنولی و خواص آنتی اکسیدانی عصاره ها ارتباط مستقیم و افزایش غلظت اتانول با این پارامترها رابطه عکس داشت. ۱۰۰ میکرولیتر بر میلی لیتر عصارهی بن سرخ (90/63 دقیقه) در غلظت آبی خالص توانست در زمان30 دقیقه 100% پروتواسکولکس ها را غیرفعال نماید. نتیجه گیری:نتایج نشان داد عصارهی آبی گیاه بن سرخ، میتواند سبب غیرفعال شدن پروتواسکولکس های کیست هیداتید در شرایط آزمایشگاهی شود.
Ghoranipour M, Sadeghi Dehkordi Z, Sazmand A, Daraei Garmakhany A, Sari A. Investigation of Antioxidant Characteristics and In Vitro Protoscolicidal Effects of Aqueous, Alcoholic and Hydroalcoholic Extracts of Allium Jesdianum Against Protoscoleces of Echinococcus granulosus. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2023; 18 (2) :61-73 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3612-fa.html
قربانی پور میلاد، صادقی دهکردی زینب، سازمند علیرضا، دارایی گرمه خانی امیر، ساری عباسعلی. بررسی خواص آنتی اکسیدانی و اثر عصاره های آبی، الکلی و هیدروالکلی گیاه بن سرخ (Allium jesdianum) بر غیرفعال کردن پروتواسکولکس های اکینوکوکوس گرانولوزوس در شرایط آزمایشگاهی. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1402; 18 (2) :61-73