گروه شیلات، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران ، l.roomiani@yahoo.com
چکیده: (1577 مشاهده)
سابقه و هدف:اسانسهای گیاهی، ترکیبات روغنی فرار و آروماتیکی هستند که به دلیل دارا بودن مواد ضدباکتریایی و آنتیاکسیدانی قوی، به عنوان مواد نگهدارنده طبیعی، مورد توجه قرار گرفتهاند. از این رو در این مطالعه تأثیر استفاده از نانوامولسیون اسانس گلپر (Heracleum persicum) بر ماندگاری ناگت میگو مورد بررسی قرار گرفته است. مواد و روشها:ترکیبات شیمیایی اسانس گلپر توسط کروماتوگرافی گازی مورد ارزیابی قرار گرفت. تأثیر افزودن نانوامولسیون اسانس گلپر حاوی غلظتهای 0، 5/0، 1 و 2 درصد بر ماندگاری ناگت میگو طی 15 روز نگهداری و در دمای یخچال بررسی شد. پارامترهایTBA (شاخص تیوباربیتیوریکاسید)، PV (پراکسید)، FFA (اسیدهای چرب آزاد)، TVB-N (مجموع بازهای نیتروژنی فرار)، بار باکتریایی کل (TVC) و شاخصهای رنگ نمونهها ارزیابی شد. یافتهها:ترکیبات اصلی اسانس گلپر شامل بوتانوئیکاسید 29/43 درصد، سیکلوپروپان 14/14 درصد، متیلبوتان 50/5 درصد و هگزانوئیکاسید 27/5 درصد بودند. پس از پوششدهی ناگت میگو با نانوامولسیون حاوی درصدهای مختلف اسانس گلپر pH تیمارهای مختلف،اختلاف معنیداری نداشتند (05/0<P). همچنین، طی 15 روز نگهداری سرد، پارامترهایTBA ، PV، FFA، TVB-N و TVC نمونه ناگت میگو روند افزایشی را نشان دادند. کمترین میزان این شاخصها در پایان زمان نگهداری در نمونه پوشش داده شده با نانوامولسیون اسانس گلپر با غلظت 2 درصد مشاهده شد (05/0>P). شاخص رنگ b* با افزایش درصد اسانس کاهش پیدا کرد، ولی شاخصهای L* و a* تغییرات معنیداری نداشتند (05/0P>). تیمار نانوامولسیون 2 درصد اسانس گلپر با اختلاف معنیدار در مقایسه با شاهد بالاترین کارایی را در افزایش ماندگاری ناگت میگو نشان داد(05/0>P). نتیجه گیری:استفاده از نانوامولسیون حاوی 2 درصد اسانس گل پر منجر به تأخیر افتادن فساد در ناگتهای میگو شد و توانست ماندگاری ناگت میگو را نسبت به شاهد و سایر تیمارها تا 3 روز افزایش دهند.
Hamzehie M, Roomiani L. Antimicrobial and Antioxidant Effects of Essential Oil Nanoemulsion of Heracleum persicum on Quality and Shelf-life of Shrimp Nuggets. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2023; 18 (2) :97-110 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3618-fa.html
حمزه ای مریم، رومیانی لاله. اثر ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی نانوامولسیون اسانس گل پر بر خصوصیات کیفی و ماندگاری ناگت میگو. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1402; 18 (2) :97-110