اثر جایگزینی نسبی کلرید سدیم با کلرید پتاسیم در آب نمک پنیرسازی بر ویژگیهای پنیر سفید ایرانی
|
صدیقه درستی ، علی بزمی* ، بابک قنبرزاده ، علی ایاسه  |
|
|
چکیده: (20091 مشاهده) |
سابقه و هدف: پنیر سفید ایرانی یکی از پنیرهای آب نمکی است که مرحله رسیدن را در آبِ حاوی غلظتهای بالای نمک کلرید سدیم طی میکند. این نمک در آبگیری دلمه و افزایش ماندگاری پنیر مؤثر است، ولی به دلیل نقش آن در ایجاد شرایط مناسب برای بروز و تشدید بیماریهای قلبی عروقی و کلیوی سعی میشود که از نمکهای جایگزین مانند کلرید پتاسیم استفاده شود.
مواد و روشها: نمونههای پنیر سفید آب نمکی ایرانی با استفاده از شیر گاو پاستوریزه تهیه و در ترکیبات متفاوت آب نمک رسانده شدند. آب نمکهای مورد استفاده شامل محلولهای 10% NaCl (نمونه شاهد) و مخلوط NaCl/KCl (به نسبتهای 1:1 و 3:1) به عنوان نمونه آزمایشی بود. تأثیر جایگزینی نسبی NaCl با KCl روی ویژگیهای شیمیایی، لیپولیز، پروتئولیز و ویژگیهای فیزیکی نمونههای پنیر شامل سختی بافت در طول مدت رسیدگی 56 روزه بررسی شد. لیپولیز به وسیله اندازهگیری عدد اسیدی در طول مدت رسیدگی مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافتهها: پنیرهای تهیه شده با مخلوط NaCl/KCl تفاوت معنیداری از لحاظ ویژگیهای شیمیایی و فیزیکی شیمیایی (ماده خشک، اسیدیته، pH و نمک) در مقایسه با نمونه شاهد نداشتند. ارزیابی پروتئولیز با استفاده از روشهای کلدال و الکتروفورز اختلاف معنیداری بین نمونه شاهد و نمونه آزمایشی طی روزهای مختلف رسیدگی نشان نداد. جایگزینی نسبی NaCl با KCl تأثیر معنیداری بر میزان عدد اسیدی و ویژگیهای بافتی نمونههای آزمایشی نداشت.
نتیجه گیری: نتایج به دست آمده از آزمایشات نشان دادنـد تا 50% کاهش کلرید ســدیم تأثیر معنیداری بر کیفیت پنیر ندارد. جایگزینی نسبی NaCl با KCl قادر به ایجاد تغییر قابل ملاحظه در عدد اسیدی و ویژگیهای بافتی نمونههای پنیر نیست.
واژگان کلیدی: پنیر سفید ایرانی، کلرید پتاسیم، کلرید سدیم، پروتئولیز، لیپولیز، غلظت نمک |
|
واژههای کلیدی: پنیر سفید ایرانی، کلرید پتاسیم، کلرید سدیم، پروتئولیز، لیپولیز، غلظت نمک |
|
متن کامل [PDF 469 kb]
(6512 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
صنايع غذايي دریافت: 1389/6/21 | انتشار: 1389/6/24
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|