[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
.
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
IFRAME

..
:: دوره 19، شماره 2 - ( تابستان 1403 ) ::
جلد 19 شماره 2 صفحات 22-11 برگشت به فهرست نسخه ها
ارتباط بین تنوع رژیم غذایی با سارکوپنی ناشی از بیماری مزمن کلیوی: مطالعه مورد – شاهدی
الهام طریقی ، احمدرضا درستی مطلق* ، ابوالقاسم جزایری ، مهدی صفویان
استاد گروه تغذیه جامعه، دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، dorostim@tums.ac.ir
چکیده:   (1377 مشاهده)
سابقه و هدف: بیماران مبتلا به بیماری نارسائی مزمن کلیوی (CKD) معمولاً با عوارض مختلفی رو به رو هستند که یکی از آنها سارکوپنی اورمیک می‌باشد. عوامل مختلفی سبب سارکوپنی اورمیک می‌شود که یکی از آنها رژیم غذایی یکنواخت می‌باشد. یکی از نمایه هایی که برای بررسی کیفیت غذایی بیماران استفاده می‌شود، نمایه تنوع غذایی (DDS) می‌باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط تنوع غذایی با سارکوپنی ناشی از CKD در سالمندان انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه مورد- شاهدی، 100 بیمار CKD و 100 فرد سالم با محدوده سنی تقویمی 75-60 سال، در بخش نفرولوژی بیمارستان شهید لبافی نژاد شهر تهران مورد بررسی قرار گرفتند. گروه‌ شاهد با عملکرد طبیعی کلیه از نظر سن و جنس با گروه مورد مطابقت داده شدند. اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه بسامد خوراک 147 آیتمی به روش مصاحبه پرسیده شد. ارزیابی سارکوپنی نیز بر اساس راهنمای کارگروه آسیایی صورت گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها هم با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد.
یافتهها: طبق آنالیز‌های صورت گرفته، 62 درصد افراد مبتلا به CKD ویتامین D مصرف نمی کردند. همچنین مصرف گوشت قرمز در افراد شاهد نسبت به بیماران CKD بیشتر بود. در این مطالعه ارتباط DDS و رده بندی‌های این نمایه با وضعیت سارکوپنی مورد بررسی قرار گرفت اما در هیچ یک از رده بندی ها ارتباط معنی‌داری با وضعیت سارکوپنی دیده نشد. هم چنین ارتباط معنی‌داری بین امتیاز کل تنوع غذایی و زیر گروه‌های آن با سارکوپنی دیده نشد.
نتیجه گیری: در مطالعه حاضر ارتباط آماری معنی‌داری بین سارکوپنی ناشی از بیماری نارسایی مزمن کلیوی با نمایه تنوع غذایی دیده نشد.
واژه‌های کلیدی: سارکوپنی، نارسائی مزمن کلیوی، سالمندان، امتیاز تنوع غذایی
متن کامل [PDF 1179 kb]   (438 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1402/8/23 | پذیرش: 1402/11/7 | انتشار: 1403/4/6

  • بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیوی معمولا از سارکوپنی اورمیک رنج می‌برند.
  • 62 درصد افراد مبتلا به CKD در مطالعه ما، ویتامین D مصرف نمی‌کردند که می‌توان به ارتباط بین کمبود ویتامین D و ضعف عضلانی اشاره نمود.
  • مصرف گوشت قرمز در افراد شاهد نسبت به بیماران CKD بیشتر بود اما با این وجود ارتباط معنی‌داری بین مصرف گوشت قرمز و سارکوپنی(کاهش توده عضلانی به همراه کاهش قدرت عضله یا عملکرد فیزیکی) دیده نشد.
  • افراد مبتلا به CKD، نمایه توده بدنی بالاتری نسبت به گروه شاهد داشتند.
  • مصرف داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی در بین بیماران مبتلا به CKD بیشتر بود.

فهرست منابع
1. What is the Criteria for CKD | National Kidney Foundation [Internet]. [cited 2022 Sep 2]. Available from: https://www.kidney.org/professionals/explore-your-knowledge/what-is-the-criteria-for-ckd
2. Slee AD, Reid J. Wasting in Chronic Kidney Disease - a Complex Issue. 2018. [DOI:10.17987/jcsm-cr.v3i2.63]
3. Bouya S, Balouchi A, Rafiemanesh H, Hesaraki M. Prevalence of Chronic Kidney Disease in Iranian General Population: A Meta-Analysis and Systematic Review. Therapeutic Apheresis and Dialysis. 2018 Dec 1;22(6):594-9. [DOI:10.1111/1744-9987.12716]
4. Souza VA de, Oliveira D de, Mansur HN, Fernandes NM da S. Sarcopenia in Chronic Kidney Disease. 2014. [DOI:10.5935/0101-2800.20150014]
5. Cruz-Jentoft AJ, Bahat G, Bauer J, Boirie Y, Bruyère O, Cederholm T, et al. Sarcopenia: Revised European consensus on definition and diagnosis. Vol. 48, Age and Ageing. Oxford University Press; 2019. p. 16-31. [DOI:10.1093/ageing/afz046]
6. As'Habi A, Najafi I, Tabibi H, Hedayati M. Prevalence of sarcopenia and dynapenia and their determinants in iranian peritoneal dialysis patients. Iran J Kidney Dis. 2018 Jan 1;12(1):53-60.
7. Yildirim S, Colak T, Bayraktar N, Sezer S. Evaluation of Dynapenia and Sarcopenia and Their Associations With Serum Insulin-Like Growth Factor-1 Levels in Renal Transplant Recipients. Journal of Renal Nutrition. 2022 May 1;32(3):354-62. [DOI:10.1053/j.jrn.2021.08.013]
8. Fahal IH. Uraemic sarcopenia: Aetiology and implications. Vol. 29, Nephrology Dialysis Transplantation. Oxford University Press; 2014. p. 1655-65. [DOI:10.1093/ndt/gft070]
9. Moorthi RN, Avin KG. Clinical relevance of sarcopenia in chronic kidney disease. Curr Opin Nephrol Hypertens [Internet]. 2017 May 1 [cited 2023 May 20];26(3):219. Available from: /pmc/articles/PMC5860815/ [DOI:10.1097/MNH.0000000000000318]
10. Bloom I, Shand C, Cooper C, Robinson S, Baird J. Diet quality and sarcopenia in older adults: A systematic review. Vol. 10, Nutrients. 2018. [DOI:10.3390/nu10030308]
11. Fouque D, Kalantar-Zadeh K, Kopple J, Cano N, Chauveau P, Cuppari L, et al. A proposed nomenclature and diagnostic criteria for protein-energy wasting in acute and chronic kidney disease. In: Kidney International. Nature Publishing Group; 2008. p. 391-8. [DOI:10.1038/sj.ki.5002585]
12. Gojanovic M, Holloway-Kew KL, Hyde NK, Mohebbi M, Shivappa N, Hebert JR, et al. The dietary inflammatory index is associated with low muscle mass and low muscle function in older Australians. Nutrients. 2021 Apr 1;13(4). [DOI:10.3390/nu13041166]
13. TY H, M K. Dietary Diversity Score: A Measure of Nutritional Adequacy or an Indicator of Healthy Diet? Journal of Nutrition and Health Sciences. 2016;3(3). [DOI:10.15744/2393-9060.3.303]
14. Rezazadegan M, Mirjalili F, Jalilpiran Y, Aziz M, Jayedi A, Setayesh L, et al. The Association Between Dietary Diversity Score and Odds of Diabetic Nephropathy: A Case-Control Study. Front Nutr [Internet]. 2022 Apr 1 [cited 2023 May 22];9. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35433795/ [DOI:10.3389/fnut.2022.767415]
15. Farhangi MA, Jahangiry L. Dietary diversity score is associated with cardiovascular risk factors and serum adiponectin concentrations in patients with metabolic syndrome. BMC Cardiovasc Disord [Internet]. 2018 Apr 17 [cited 2023 May 22];18(1). Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29665770/ [DOI:10.1186/s12872-018-0807-3]
16. Cervo MM, Shivappa N, Hebert JR, Oddy WH, Winzenberg T, Balogun S, et al. Longitudinal associations between dietary inflammatory index and musculoskeletal health in community-dwelling older adults. Clin Nutr [Internet]. 2020 Feb 1 [cited 2023 May 22];39(2):516-23. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30852031/ [DOI:10.1016/j.clnu.2019.02.031]
17. Kiuchi Y, Doi T, Tsutsumimoto K, Nakakubo S, Kurita S, Nishimoto K, et al. Association between dietary diversity and sarcopenia in community-dwelling older adults. Nutrition [Internet]. 2023 Feb 1 [cited 2023 May 22];106. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36470116/ [DOI:10.1016/j.nut.2022.111896]
18. Chalermsri C, Rahman SM, Ekström EC, Ziaei S, Aekplakorn W, Satheannopakao W, et al. Dietary diversity predicts the mortality among older people: Data from the fifth Thai national health examination survey. Arch Gerontol Geriatr. 2023 Jul 1;110:104986. [DOI:10.1016/j.archger.2023.104986]
19. Granic A, Mendonça N, Sayer AA, Hill TR, Davies K, Siervo M, et al. Effects of dietary patterns and low protein intake on sarcopenia risk in the very old: The Newcastle 85+ study. Clinical Nutrition. 2020 Jan 1;39(1):166-73. [DOI:10.1016/j.clnu.2019.01.009]
20. Yu T, Oguma Y, Asakura K, Abe Y, Arai Y. Relationship between dietary patterns and physical performance in the very old population: a cross-sectional study from the Kawasaki Aging and Wellbeing Project. Public Health Nutr [Internet]. 2023 [cited 2023 May 22]; Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36691746/
21. Safarpour M DMAHSRNFSMDMM ,et al. Prevalence and outcomes of food insecurity and its relationship with some socioeconomic factors. Knowl Heal. 2014;8(4):193-8.
22. Esmaeily Z, Tajary Z, Daei S, Rezaei M, Eyvazkhani A, Dorosty Motlagh AR, et al. Association between Healthy Eating Index-2015 scores and probable sarcopenia in community-dwelling Iranian older adults: a cross-sectional study. J Nutr Sci. 2021;10. [DOI:10.1017/jns.2021.12]
23. L. Kathleen Mahan. KRAUSE AND MAHAN'S FOOD & THE NUTRITION CARE PROCESS, FIFTEENTH EDITION. 2020;1680.
24. Neves T, Ferriolli E, Martin Lopes MB, Crespilho Souza MG, Fett CA, Rezende Fett WC. Prevalence and factors associated with sarcopenia and dynapenia in elderly people. Vol. 03, Journal of Frailty, Sarcopenia and Falls. 2018. p. 194-202. [DOI:10.22540/JFSF-03-194]
25. Wang Y, Li T, Man-Yau Szeto I, Meng L. Sarcopenia and Its Associations with Dietary Quality in the Community-Dwelling Adults: A Cross-Sectional Study in Eight Cities of China. Curr Dev Nutr. 2020;4(Supplement_2):297-297. [DOI:10.1093/cdn/nzaa043_148]
26. Chen LK, Woo J, Assantachai P, Auyeung TW, Chou MY, Iijima K, et al. Asian Working Group for Sarcopenia: 2019 Consensus Update on Sarcopenia Diagnosis and Treatment. J Am Med Dir Assoc [Internet]. 2020;21(3):300-307.e2. Available from: [DOI:10.1016/j.jamda.2019.12.012]
27. Haines PS, Siega-Riz AM, Popkin BM. The Diet Quality Index Revised: A measurement instrument for populations. J Am Diet Assoc. 1999;99(6):697-704. [DOI:10.1016/S0002-8223(99)00168-6]
28. Lim HS. Association of dietary variety status and sarcopenia in korean elderly. J Bone Metab. 2020;27(2):143-9. [DOI:10.11005/jbm.2020.27.2.143]
29. Du Q, Lu Y, Hu F, Feng X, Zhang Y, Li S, et al. Dietary diversity and possible sarcopenia among older people in China: a nationwide population-based study. Front Nutr. 2023 Jun 30;10. [DOI:10.3389/fnut.2023.1218453]
30. Herrington WG, Smith M, Bankhead C, Matsushita K, Stevens S, Holt T, et al. Body-mass index and risk of advanced chronic kidney disease: Prospective analyses from a primary care cohort of 1.4 million adults in England. PLoS One. 2017 Mar 1;12(3). [DOI:10.1371/journal.pone.0173515]
31. Lefebvre C, Hindié J, Zappitelli M, Platt RW, Filion KB. Non-steroidal anti-inflammatory drugs in chronic kidney disease: A systematic review of prescription practices and use in primary care. Clin Kidney J. 2019 Apr 21;13(1):63-71. [DOI:10.1093/ckj/sfz054]
32. Lucas GNC, Leitão ACC, Alencar RL, Xavier RMF, Daher EDF, Silva Junior GB da. Pathophysiological aspects of nephropathy caused by non-steroidal anti-inflammatory drugs. Vol. 41, Jornal brasileiro de nefrologia : 'orgao oficial de Sociedades Brasileira e Latino-Americana de Nefrologia. NLM (Medline); 2019. p. 124-30. [DOI:10.1590/2175-8239-jbn-2018-0107]
33. Kandula P, Dobre M, Schold JD, Schreiber MJ, Mehrotra R, Navaneethan SD. Vitamin D supplementation in chronic kidney disease: A systematic review and meta-analysis of observational studies and randomized controlled trials. Clinical Journal of the American Society of Nephrology. 2011 Jan 1;6(1):50-62. [DOI:10.2215/CJN.03940510]
34. Molina P, Carrero JJ, Bover J, Chauveau P, Mazzaferro S, Torres PU. Vitamin D, a modulator of musculoskeletal health in chronic kidney disease. Vol. 8, Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle. Wiley Blackwell; 2017. p. 686-701. [DOI:10.1002/jcsm.12218]
35. Ni Lochlainn M, Bowyer RCE, Welch AA, Whelan K, Steves CJ. Higher dietary protein intake is associated with sarcopenia in older British twins. Age Ageing. 2023 Feb 1;52(2). [DOI:10.1093/ageing/afad018]
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Tarighi E, Dorosty Motlagh A, Djazayery A, Safavian M. Associations between Dietary Diversity Scores and Chronic Kidney Disease-related Sarcopenia: A Case-control Study. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2024; 19 (2) :11-22
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3763-fa.html

طریقی الهام، درستی مطلق احمدرضا، جزایری ابوالقاسم، صفویان مهدی. ارتباط بین تنوع رژیم غذایی با سارکوپنی ناشی از بیماری مزمن کلیوی: مطالعه مورد – شاهدی. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1403; 19 (2) :11-22

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3763-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 19، شماره 2 - ( تابستان 1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences and Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4710