[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
.
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
IFRAME

..
:: دوره 20، شماره 2 - ( 4-1404 ) ::
جلد 20 شماره 2 صفحات 6-1 برگشت به فهرست نسخه ها
ارتباط دریافت آنتی اکسیدان های غذایی با خطر بروز سنگ کیسه صفرا: یک مطالعه مورد - شاهدی
آرین سراج ، علیرضا علیخانی ، امیر صادقی ، آزیتا حکمت دوست ، مولود قربانی ، زهرا یاری*
استادیار گروه تحقیقات تغذیه، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، zahrayari_nut@yahoo.com
چکیده:   (295 مشاهده)
سابقه و هدف: بیماری سنگ کیسه صفرا (GSD: gallstone disease) یکی از شایع‌ترین مشکلات گوارشی است که با عوامل ژنتیکی، متابولیکی، و رژیم غذایی مرتبط است. مطالعات اخیر به نقش آنتی‌اکسیدان‌ها در کاهش خطر این بیماری از طریق کاهش استرس اکسیداتیو و التهاب اشاره کرده‌اند. هدف این مطالعه بررسی ارتباط بین دریافت رژیمی آنتی‌اکسیدان‌ها و خطر ابتلا به GSD است.
مواد و روشها: این مطالعه مورد-شاهدی در بیمارستان طالقانی تهران انجام شد و شامل 189 بیمار مبتلا به GSD و 342 فرد سالم بود. رژیم غذایی با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک 168 آیتمی و نرم‌افزار Nutritionist IV ارزیابی و تحلیل شد. ارتباط میان دریافت آنتی‌اکسیدان‌ها و خطر GSD با مدل‌های رگرسیون لجستیک ارزیابی شد.
یافتهها: ارزیابی رژیم غذایی حاکی از دریافت کمتر ویتامین A، روی، منیزیم، آلفا و بتا کاروتن و بتا کریپتوزانتین در گروه مورد در مقایسه با گروه شاهد بود. مصرف ویتامین‌های A و C، بتاکاروتن و کاروتنوئیدها با کاهش معنادار خطر GSD همراه بود (001/0 > P). دریافت بالاتر ویتامین A و کاروتنوئیدها  با کاهش حدود 80 درصدی خطر ابتلا به  GSDارتباط داشت. همچنین مصرف روی، سلنیوم، منگنز و منیزیم با کاهش خطر GSD همراه بود. ارتباط دریافت ویتامین E و مس با کاهش خطر GSD پس از تعدیل تمام مخدوشگرها معنی‌دار شد.
نتیجه گیری: مصرف آنتی‌اکسیدان‌ها به‌ویژه ویتامین‌های A وC، ترکیبات کاروتنوئیدی و املاح آنتی اکسیدانی می‌تواند با کاهش خطر ابتلا به  GSD  همراه باشد. این یافته‌ها اهمیت رژیم غذایی غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها را به‌عنوان راهکاری پیشگیرانه در مدیریت بیماری سنگ کیسه صفرا برجسته می‌کند.
واژه‌های کلیدی: سنگ کیسه صفرا، آنتی‌اکسیدان‌، کاروتنوئیدها، استرس اکسیداتیو
متن کامل [PDF 496 kb]   (111 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1403/9/17 | پذیرش: 1403/10/12 | انتشار: 1404/4/23

  • دریافت ویتامین A و کاروتنوئیدها به‌طور معناداری با کاهش خطر ابتلا به بیماری سنگ کیسه صفرا مرتبط است.
  • دریافت ویتامین های آنتی اکسیدانی از جمله ویتامین E و C می تواند با کاهش خطر سنگ کیسه صفرا همراه باشد.
  • ارتباط معکوس بین مصرف روی، سلنیوم، منگنز و منیزیم و کاهش خطر GSD وجود دارد.
  • رژیم غذایی غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها می‌تواند به‌عنوان یک استراتژی مؤثر در پیشگیری از GSD به‌ویژه در افراد در معرض خطر از جمله زنان و افراد دارای نمایه توده بدنی بالا پیشنهاد شود.

فهرست منابع
1. Peery AF, Crockett SD, Murphy CC, Lund JL, Dellon ES, Williams JL, et al. Burden and Cost of Gastrointestinal, Liver, and Pancreatic Diseases in the United States: Update 2018. Gastroenterology. 2019;156(1):254-72.e11. [DOI:10.1053/j.gastro.2018.08.063]
2. Bray F, Balcaen T, Baro E, Gandon A, Ficheur G, Chazard E. Increased incidence of cholecystectomy related to gallbladder disease in France: Analysis of 807,307 cholecystectomy procedures over a period of seven years. J Visc Surg. 2019;156(3):209-15. [DOI:10.1016/j.jviscsurg.2018.12.003]
3. Enochsson L, Sharp N, Gimberg K, Sandblom G. The location of bile duct stones may affect intra- and postoperative cholecystectomy outcome: A population-based registry study. The American Journal of Surgery. 2020;220(4):1038-43. [DOI:10.1016/j.amjsurg.2020.03.016]
4. Halldestam I, Enell EL, Kullman E, Borch K. Development of symptoms and complications in individuals with asymptomatic gallstones. British Journal of Surgery. 2004;91(6):734-8. [DOI:10.1002/bjs.4547]
5. Ansari-Moghaddam A, Khorram A, Miri-Bonjar M, Mohammadi M, Ansari H. The Prevalence and Risk Factors of Gallstone Among Adults in South-East of Iran: A Population-Based Study. Glob J Health Sci. 2015;8(4):60-7. [DOI:10.5539/gjhs.v8n4p60]
6. Di Ciaula A, Wang DQ, Portincasa P. An update on the pathogenesis of cholesterol gallstone disease. Curr Opin Gastroenterol. 2018;34(2):71-80. [DOI:10.1097/MOG.0000000000000423]
7. Thamer SJ. Pathogenesis, Diagnosis and Treatment of Gallstone Disease: A Brief Review. Biomedicine and Chemical Sciences. 2022;1(2):70-7. [DOI:10.48112/bcs.v1i2.99]
8. Parra-Landazury Nela M, Cordova-Gallardo J, Méndez-Sánchez N. Obesity and Gallstones. Visceral Medicine. 2021;37(5):394-402. [DOI:10.1159/000515545]
9. Nervi F, Miquel JF, Alvarez M, Ferreccio C, García-Zattera MJ, González R, et al. Gallbladder disease is associated with insulin resistance in a high risk Hispanic population. Journal of Hepatology. 2006;45(2):299-305. [DOI:10.1016/j.jhep.2006.01.026]
10. Ngowi EE, Gao Y, Yang X, Qiao A. Editorial: Advances in novel drugs and targets for hepatic and gastrointestinal diseases. Front Pharmacol. 2024;15:1364290. [DOI:10.3389/fphar.2024.1364290]
11. Calugar L, Grozea I, Butnariu M. Vegetable Oils in Maintaining Health. 2024;2:1-7. [DOI:10.1016/B978-0-12-822189-1.00009-X]
12. Li Z, Mo R-l, Gong J-f, Han L, Wang W-f, Huang D-k, et al. Dihydrotanshinone I inhibits gallbladder cancer growth by targeting the Keap1-Nrf2 signaling pathway and Nrf2 phosphorylation. Phytomedicine. 2024;129:155661. [DOI:10.1016/j.phymed.2024.155661]
13. Saadati S, Salehi-Sahlabadi A, Hosseini-Oskouiee F, Aghamohammadi V, Ramezani M, Askari B, et al. Dietary Total Antioxidant Capacity and Risk of Gall Stone: A Case-Control Study. Int J Prev Med. 2021;12:178. [DOI:10.4103/ijpvm.IJPVM_245_20]
14. Ruano-Ravina A, Pérez-Ríos M, Barros-Dios JM. Population-based versus hospital-based controls: are they comparable? Gac Sanit. 2008;22(6):609-13. [DOI:10.1016/S0213-9111(08)75363-9]
15. Asghari G, Rezazadeh A, Hosseini-Esfahani F, Mehrabi Y, Mirmiran P, Azizi F. Reliability, comparative validity and stability of dietary patterns derived from an FFQ in the Tehran Lipid and Glucose Study. Br J Nutr. 2012;108(6):1109-17. [DOI:10.1017/S0007114511006313]
16. Lee RD, Nieman DC. Nutritional Assessment: McGraw-Hill Education; 2001.
17. Schwesinger WH, Kurtin WE, Page CP, Stewart RM, Johnson R. Soluble dietary fiber protects against cholesterol gallstone formation. Am J Surg. 1999;177(4):307-10. [DOI:10.1016/S0002-9610(99)00047-1]
18. Jessri M, Rashidkhani B. Dietary patterns and risk of gallbladder disease: a hospital-based case-control study in adult women. J Health Popul Nutr. 2015;33(1):39-49.
19. Sheng B, Zhao Q, Ma M, Zhang J. An inverse association of weight and the occurrence of asymptomatic gallbladder stone disease in hypercholesterolemia patients: a case-control study. Lipids in Health and Disease. 2020;19(1):228. [DOI:10.1186/s12944-020-01402-8]
20. Naseri K, Saadati S, Asadzadeh-Aghdaei H, Hekmatdoost A, Sadeghi A, Sobhani SR, et al. Healthy Dietary Pattern Reduces Risk of Gallstones: Results of a Case-Control Study in Iran. Int J Prev Med. 2022;13:66. [DOI:10.4103/ijpvm.IJPVM_455_19]
21. Mishra SK, Bhunia S, Singh J, Shrivastav B, Tiwari P. Assessment of Dietary Habit Associated with Gallbladder Cancer and Gallbladder Diseases: A Case-control Study. Journal of Cancer Epidemiology and Prevention. 2024;8:17.
22. Koppisetti S, Jenigiri B, Terrón M, Tengattini S, Tamura H, Alvarado L, et al. Reactive Oxygen Species and the Hypomotility of the Gall Bladder as Targets for the Treatment of Gallstones with Melatonin: A Review. Digestive diseases and sciences. 2008;53:2592-603. [DOI:10.1007/s10620-007-0195-5]
23. Bali GPK, Singh B, Ashraf M, Kamalanathan T. Chapter 4 - Factors prevailing for gallstone formation. In: Sharma R, Sharma SR, Prasad R, editors. Gallstone Formation, Diagnosis, Treatment and Prevention: Academic Press; 2024. p. 39-50. [DOI:10.1016/B978-0-443-16098-1.00005-9]
24. E S, Srikanth MS, Shreyas A, Desai S, Mehdi S, Gangadharappa HV, et al. Recent advances, novel targets and treatments for cholelithiasis; a narrative review. Eur J Pharmacol. 2021;908:174376. [DOI:10.1016/j.ejphar.2021.174376]
25. Zhang C, Dai W, Yang S, Wu S, Kong J. Resistance to Cholesterol Gallstone Disease: Hepatic Cholesterol Metabolism. J Clin Endocrinol Metab. 2024;109(4):912-23. [DOI:10.1210/clinem/dgad528]
26. Grigor'eva IN, Romanova TI. Gallstone Disease and Microbiome. Microorganisms. 2020;8(6). [DOI:10.3390/microorganisms8060835]
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Seraj A, Alikhani A, Sadeghi A, Hekmatdoost A, Ghorbani M, Yari Z. Association Between Dietary Antioxidants and Risk of Gallstone Disease: A Case – Control Study. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2025; 20 (2) :1-6
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3946-fa.html

سراج آرین، علیخانی علیرضا، صادقی امیر، حکمت دوست آزیتا، قربانی مولود، یاری زهرا. ارتباط دریافت آنتی اکسیدان های غذایی با خطر بروز سنگ کیسه صفرا: یک مطالعه مورد - شاهدی. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1404; 20 (2) :1-6

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3946-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 20، شماره 2 - ( 4-1404 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences and Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.04 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4714