[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
.
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
IFRAME

..
:: دوره 20، شماره 3 - ( پاییز 1404 ) ::
جلد 20 شماره 3 صفحات 50-37 برگشت به فهرست نسخه ها
تحلیل ذی نقشان تدوین سبدهای غذایی مطلوب و مقرون به صرفه پایدار ایران-1402
زهرا ویسی ، فرزانه شهردمی* ، فاطمه محمدی نصرآبادی ، مرتضی عبداللهی ، آناهیتا هوشیارراد ، مونا پورقادری ، زهرا عبداللهی ، آزاده دهقانی*
دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، تهران، ایران ، f.shahrdami@gmail.com
چکیده:   (11 مشاهده)
سابقه و هدف: سبدهای غذایی توسط سیاست­گذاران به عنوان مرجعی برای تدوین راهکارهای مسائل مربوط به غذا و ترویج گزینه های غذایی مطلوب مورد استفاده قرار می گیرند. فرآیند تحلیل ذی­نقشان به عنوان یکی از مراحل اساسی برای تهیه و تدوین سبدهای غذایی می­تواند در حمایت طلبی سیاست­گذاران و افراد جامعه کمک کننده باشد، زیرا در طی این مسیر، موانع و فرصت­های نهفته در هر سازمان ذی­نقش علاوه بر قدرت، موضع و تاثیر آنها شناخته می­شوند. هدف این مطالعه، شناسایی ذی‌نقشان سیاست سبدهای غذایی مطلوب، مقرون‌به‌صرفه و پایدار برای جامعه ایرانی در سال 1402 است.
مواد و روشها: این مطالعه، یک مطالعه کیفی است. جمع‌آوری اطلاعات از طریق مصاحبه‌های عمیق نیمه‌ساختاریافته انجام گرفت. تحلیل مصاحبه‌ها با استفاده از نرم‌افزار Maxqda10 نسخه 2020 صورت پذیرفت. با استفاده از پروتکل راهنمای تحلیل ذی‌نقشان اشمیر، علاوه بر میزان دانش و آگاهی ذی‌نقشان، ویژگی‌هایی همچون قدرت، موضع و تأثیر هر یک از ذی‌نقشان و منافع یا نقش‌های متعدد آن‌ها مورد تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: در بین ذی‌نقشان مورد مطالعه، انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور و دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، با داشتن قدرت و آگاهی زیاد، موضع حمایتی نسبت به تدوین سیاست داشتند. دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی و دانشگاه علوم پزشکی تهران با داشتن قدرت متوسط، موضع حمایتی داشتند. در این میان، هیچ‌کدام از ذی‌نقشان از سطح آگاهی و دانش کم برخوردار نبوده و موضع ممانعت‌کننده نداشتند و همگی به نوعی از سیاست مدنظر حمایت کرده بودند.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که اغلب ذی‌نقشان کلیدی در حوزه سلامت و تغذیه، از جمله انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای، دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت و دانشگاه‌های علوم پزشکی، با داشتن قدرت، آگاهی و موضع حمایتی، ظرفیت تأثیرگذاری بر سیاست‌ تدوین سبدهای غذایی مطلوب، مقرون‌به‌صرفه و پایدار را دارند. این یافته‌ها نشان می‌دهد که استفاده هدفمند از تحلیل ذی‌نقشان پیش از تدوین سیاست‌های تغذیه‌ای، می‌تواند به بهبود هماهنگی بین سازمانی و افزایش احتمال موفقیت سیاست‌ها کمک کند. بر همین اساس، توصیه می‌شود سیاست‌گذاران پیش از تدوین یا بازنگری سبدهای غذایی، تحلیل دقیق ذی‌نقشان را در فرآیند تصمیم‌گیری خود بگنجانند.
واژه‌های کلیدی: ذی‌نقشان، سبد غذایی مطلوب، سبد غذایی مقرون به صرفه، سبد غذایی پایدار، ایران
متن کامل [PDF 999 kb]   (4 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1403/10/12 | پذیرش: 1404/5/29 | انتشار: 1404/7/20
پیوست [PDF 785 KB]  (0 دریافت)

  • سبدهای غذایی ابزارهای مهمی برای سیاست‌گذاران هستند تا بر پایه آن در مورد مسائل مرتبط با غذا و انتخاب‌های سالم با توجه به عوامل تغذیه‌ای، اقتصادی، فرهنگی و محیط زیستی برنامه ریزی کنند و نیازمند به‌روزرسانی دوره‌ای هستند.
  • تحلیل ذی‌نقشان مرحله‌ای کلیدی در تدوین سیاست‌های غذایی مؤثر، مقرون به صرفه و پایدار در شرایط پیچیده اجتماعی و اقتصادی ایران است که میزان دانش، قدرت، موضع و منافع هر ذی‌نقش را شناسایی کرده و به رفع موانع و شناسایی فرصت‌ها، تقویت همکاری بین‌سازمانی و موفقیت سیاست‌ها کمک می‌کند.
  • ذی‌نقشان اصلی تدوین سبد مانند انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور و دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت دارای قدرت، آگاهی و موضع حمایتی قابل توجهی بودند. سایر ذی‌نقشان دارای قدرت کمتر، اما همگی حمایتی بودند و اجماع در خصوص اهمیت سبدهای غذایی مطلوب، مقرون به صرفه و پایدار وجود داشت.
  • چالش‌هایی در هماهنگی ذی‌نقشان به دلیل اولویت‌ها و منابع متفاوت وجود دارد که تقویت نقش وزارت بهداشت به عنوان هماهنگ‌کننده مرکزی توصیه شد.

فهرست منابع
1. Castillo L, Rivas C. Costs of a basic food basket for celiac patients in Chile. Revista Medica de Chile. 2008;136(5):613-9. [DOI:10.4067/S0034-98872008000500010]
2. pourghaderi M M-NF, Abdollahi * M, Houshiar -Rad * A, Khoshfetrat M, Esfarjani F, et al. . Optimal and Thrifty Sustainable Food Baskets of Iran-2023. Iranian Journal of Nutrition Sciences and Food Technology. 2024;19(1):1-16.
3. Fanzo J. Healthy and sustainable diets and food systems: the key to achieving Sustainable Development Goal 2? Food ethics. 2019;4(2):159-74. [DOI:10.1007/s41055-019-00052-6]
4. Pourghaderi M, Mohammadi-Nasrabadi F, Takian A. From Scientific Evidence to Political Decisions: The Link between Nutrition Equity and Power Dynamics. Iranian Journal of Culture and Health Promotion. 2024;8(3):319-22.
5. Babatunde OT, Biediger-Friedman L, Elnakib SA, Henstenburg JA, Theuri S. An Informed Thrifty Food Plan. Journal of Nutrition Education and Behavior. 2022;54(4):285-6. [DOI:10.1016/j.jneb.2022.02.015]
6. Eini-Zinab H, Sobhani SR, Rezazadeh A. Designing a healthy, low-cost and environmentally sustainable food basket: an optimisation study. Public health nutrition. 2021;24(7):1952-61. [DOI:10.1017/S1368980020003729]
7. Penne T, Goedemé T. Can low-income households afford a healthy diet? Insufficient income as a driver of food insecurity in Europe. Food Policy. 2021;99:101978. [DOI:10.1016/j.foodpol.2020.101978]
8. Nathoo T, Shoveller J. Do healthy food baskets assess food security? Chronic Diseases and Injuries in Canada. 2003;24(2/3):65.
9. Chrysostomou S, Koutsampelas C, Andreou SN, Pittas C. The purchase of the Diabetic Healthy Food Basket in Cyprus results in cost savings: is it affordable among the low-income population? Public Health Nutrition. 2020;23(18):3409-16. [DOI:10.1017/S1368980020001184]
10. Bracci EL, Davis CR, Murphy KJ. Developing a Mediterranean Healthy Food Basket and an Updated Australian Healthy Food Basket Modelled on the Australian Guide to Healthy Eating. Nutrients. 2023;15(7):1692. [DOI:10.3390/nu15071692]
11. Santalova MS, Lesnikova E, Nechaeva S, Sadykova K, Nizovaya I, editors. Crisis of the consumer basket in Russia. The Future of the Global Financial System: Downfall or Harmony 6; 2019: Springer. [DOI:10.1007/978-3-030-00102-5_92]
12. Power E, Belyea S, Collins P. "It's not a food issue; it's an income issue": using Nutritious Food Basket costing for health equity advocacy. Canadian Journal of Public Health. 2019;110:294-302. [DOI:10.17269/s41997-019-00185-5]
13. Barrett CB, Lentz EC. Food insecurity. Oxford Research Encyclopedia of International Studies2010.
14. Kenny TA, Woodside JV, Perry IJ, Harrington JM. Consumer attitudes and behaviors toward more sustainable diets: a scoping review. Nutrition Reviews. 2023:nuad033. [DOI:10.1093/nutrit/nuad033]
15. Iannotti LL, Boshara AI, Barbieri WA, Fracassi P. Just change: Achieving sustainable, healthy diets with nutrition equity. One Earth. 2023;6(5):449-54. [DOI:10.1016/j.oneear.2023.04.014]
16. White DD, Jones JL, Maciejewski R, Aggarwal R, Mascaro G. Stakeholder Analysis for the Food-Energy-Water Nexus in Phoenix, Arizona: Implications for Nexus Governance. Sustainability. 2017;9(12):2204. [DOI:10.3390/su9122204]
17. Bhattacharya S, Chatterjee SM, Sachdev BK, Seth A. FOOD WASTE MANAGEMENT A ROADMAP TO REDUCE FOOD POVERTY AND FOOD LOST WITH RISE IN CLIMATE CHANGE AND POVERTY. Galaxy International Interdisciplinary Research Journal. 2021;9(10):536-43.
18. Turoff M. Past and future emergency response information systems. Communications of the ACM. 2002;45(4):29-32. [DOI:10.1145/505248.505265]
19. Islam K, Laskey A, Schwetschenau S, Sheppard R, Smith R, Sobeck J, et al. Crisis management of interdependent systems, communication and coordination: A perspective on medium‐scale events. Journal of Contingencies and Crisis Management. 2023. [DOI:10.1111/1468-5973.12479]
20. Migone AR. Trust, but customize: Federalism's impact on the Canadian COVID-19 response. Policy and Society. 2020;39(3):382-402. [DOI:10.1080/14494035.2020.1783788]
21. Schmeer K. Stakeholder analysis guidelines. Policy toolkit for strengthening health sector reform. 1999;1:1-35.
22. Schmeer K. Guidelines for conducting a stakeholder analysis: PHR, Abt Associates Bethesda, MA, USA; 1999.
23. Riley WJ, Love K, Runger G, Shafer MS, Pine K, Mays G. Practice Full Report: Framework for Multisector Alignment Research. Journal of Public Health Management and Practice. 2021;27(5):E205. [DOI:10.1097/PHH.0000000000001275]
24. Woulfe J, Oliver TR, Siemering KQ, Zahner SJ. Peer reviewed: Multisector partnerships in population health improvement. Preventing chronic disease. 2010;7(6).
25. Fawcett S, Schultz J, Watson-Thompson J, Fox M, Bremby R. Peer reviewed: Building multisectoral partnerships for population health and health equity. Preventing chronic disease. 2010;7(6).
26. Varvasovszky Z, Brugha R. A stakeholder analysis. Health policy and planning. 2000;15(3):338-45. [DOI:10.1093/heapol/15.3.338]
27. Williams P. Monitoring the affordability of healthy eating: a case study of 10 years of the Illawarra Healthy Eating Basket. 2010. [DOI:10.3390/nu2111132]
28. Vermeulen H, Meyer F, Schönfeldt HC. A basic healthy food basket approach to evaluate the affordability of healthy eating in South Africa and Kenya. Frontiers in Sustainable Food Systems. 2023;7:1181683. [DOI:10.3389/fsufs.2023.1181683]
29. Wong KC, Coveney J, Ward P, Muller R, Carter P, Verity F, Tsourtos G. Availability, affordability and quality of a healthy food basket in Adelaide, South Australia. Nutrition & dietetics. 2011;68(1):8-14. [DOI:10.1111/j.1747-0080.2010.01490.x]
30. Cochrane N, D'Souza A. Measuring access to food in Tanzania: A food basket approach. 2015.
31. Paudel M. Effect of climate change on food production and its implication in Nepal. Agronomy Journal of Nepal. 2010;1:40-9. [DOI:10.3126/ajn.v1i0.7541]
32. Seal J. Monitoring the price and availability of healthy food--time for a national approach? Nutrition & Dietetics: The Journal of the Dietitians Association of Australia. 2004;61(4):197-200.
33. Beacom E, Furey S, Hollywood LE, Humphreys P. Stakeholder-informed considerations for a food poverty definition. British Food Journal. 2021;123(2):441-54. [DOI:10.1108/BFJ-03-2020-0237]
34. Parlesak A, Tetens I, Dejgård Jensen J, Smed S, Gabrijelčič Blenkuš M, Rayner M, et al. Use of linear programming to develop cost-minimized nutritionally adequate health promoting food baskets. PLoS one. 2016;11(10):e0163411. [DOI:10.1371/journal.pone.0163411]
35. Jepsen AL, Eskerod P. Stakeholder analysis in projects: Challenges in using current guidelines in the real world. International journal of project management. 2009;27(4):335-43. [DOI:10.1016/j.ijproman.2008.04.002]
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Veysi Z, Shahrdami F, Mohammadi-Nasrabadi F, Abdolahi M, Hoshyar rad A, Pourghaderi M, et al . Stakeholder Analysis of Developing Desirable, Affordable, and Sustainable Food Baskets in Iran – 2023. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2025; 20 (3) :37-50
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3961-fa.html

ویسی زهرا، شهردمی فرزانه، محمدی نصرآبادی فاطمه، عبداللهی مرتضی، هوشیارراد آناهیتا، پورقادری مونا، و همکاران.. تحلیل ذی نقشان تدوین سبدهای غذایی مطلوب و مقرون به صرفه پایدار ایران-1402. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1404; 20 (3) :37-50

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3961-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 20، شماره 3 - ( پاییز 1404 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences and Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.04 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4722