مقایسه روشهای مختلف تعیین سوءتغذیه انرژی-پروتئین با روش ارزیابی جامع ذهنی در بیماران همودیالیزی
|
هادی طبیبی* ، عاطفه اصحابی ، بهناز نوذری ، میترا مهدوی مزده ، مهدی هدایتی ، مرتضی عبداللهی  |
|
|
چکیده: (17153 مشاهده) |
سابقه و هدف: سوءتغذیه انرژی- پروتئین در بیماران همودیالیزی شایع است. تاکنون مطالعهای در زمینه مقایسه روشهای مختلف تعیین سوءتغذیه انرژی - پروتئین شامل SGA ، DMS ، MIS و BMI در بیماران همودیالیزی صورت نگرفته است. بنابراین مطالعه حاضر بهمنظور تعیین حساسیت، ویژگی، درستی، ارزش اخباری مثبت و منفی و نسبت درستنمایی مثبت و منفی روشهای DMS ، MIS و BMI در مقایسه با روش SGA که متداولترین روش تعیین سوءتغذیه در بیماران همودیالیزی است صورت گرفت.
افراد و روشها: در این مطالعه از 2302 بیمار همودیالیزی بزرگسال واجد شرایط در کلیه بیمارستانهای تهران، 291 بیمار بهطور تصادفی با استفاده از نمونهگیری نظاممند انتخاب شدند. وضعیت تغذیهای بیماران همودیالیزی از طریق تکمیل فرمهای SGA، DMS و MIS و تعیین BMI مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین بعد از 12 تا 14 ساعت ناشتایی ، 4 میلیلیتر خون از بیماران قبل از دیالیز گرفته شد و غلظت اوره، کراتینین، آلبومین و TIBCسرم اندازهگیری شد.
یافتهها: در این مطالعه شیوع سوءتغذیه انرژی- پروتئین خفیف تا متوسط در بیماران همودیالیزی شهر تهران بر مبنای روشهای SGA ، DMS ، MIS و BMI بهترتیب 5/60% ، 5/61% ، 54% و 5/16% بود. شیوع سوءتغذیه انرژی- پروتئین شدید در این بیماران بر مبنای روشهای SGA ، DMS ، MIS و BMI بهترتیب 1% ، 5/1% ، 1% و 1% بود. حساسیت، ویژگی، درستی، سطح زیر منحنی ROC، ارزش اخباری مثبت و منفی و نسبت درستنمایی مثبت و منفی در مورد روش DMS در مقایسه با روش SGA ، بهترتیب معادل 94% ، 88% ، 92% ، 97/0، 93% ، 92% ، 8/7 و 07/0 ، در مورد روش MIS در مقایسه با روش SGA ، بهترتیب معادل 87% ، 96% ، 91% ،97/0، 97% ، 83% ، 22 و 13/0 و در مورد شاخص BMI در مقایسه با روش SGA ، بهترتیب معادل 23% ، 91% ، 50%، 64/0،80% ، 43% ، 5/2 و 85/0 بودند.
نتیجه گیری: یافتههای مطالعه حاضر نشان میدهد که روشهای DMS و MIS، از نظر تشخیص سوءتغذیه در بیماران همودیالیزی، تقریباً مشابه با روش SGA هستند، درحالیکه BMI شاخص مناسبی در این زمینه نیست. همچنین بهنظر میرسد که روش DMS در ارزیابیهای معمول بیمارستانی جایگزین مناسبتری برای SGA است.
واژگان کلیدی: سوءتغذیه انرژی- پروتئین، همودیالیز، ارزیابی جامع ذهنی، امتیاز دیالیز- سوءتغذیه ، امتیاز سوءتغذیه- التهاب |
|
واژههای کلیدی: سوءتغذیه انرژی- پروتئین، همودیالیز، ارزیابی جامع ذهنی، امتیاز دیالیز- سوءتغذیه، امتیاز سوءتغذیه- التهاب |
|
متن کامل [PDF 192 kb]
(5250 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
صنايع غذايي دریافت: 1389/9/23 | انتشار: 1389/10/25
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|