سابقه و هدف: این مطالعه با هدف بررسی این فرضیه که آیا در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید، مکملیاری با اسیدهای چرب امگا-3 همراه با ویتامین E میتواند شاخصهای بالینی، آزمایشگاهی و التهابی فعالیت بیماری را بیشتر از اسیدهای چرب امگا-3 به تنهایی بهبود بخشد، انجام شد.
مواد و روشها: 55 بیمار (50 زن و 5 مرد) با میانگین سنی 11±47 سال در یک کارآزماییِ بالینیِ تصادفی دوسوکور، در سه گروه، مورد بررسی قرار گرفتند. گروه اول، دارونما (2 گرم در روز روغن MCT به اضافه دارونمای ویتامین E)، گروه دوم، اسیدهای چرب امگا-3 (2/1 گرم در روز) به اضافه دارونمای ویتامین E و گروه سوم، اسیدهای چرب امگا-3 (2/1 گرم در روز) به اضافه IU 100 ویتامین E دریافت کردند. فعالیت بیماری به وسیله شاخصهای بالینی، بیوشیمیایی و التهابی در شروع مطالعه، پایان هفته ششم و دوازدهم، بررسی شد. مقایسه تغییرات بین گروهها با آزمون آنالیز واریانس و مقایسه تغییرات درون گروهها با آنالیز واریانس اندازهگیری مکرر با قبول سطح معنیداری 05/0P< مورد قضاوت آماری قرار گرفت.
یافته ها: بهبود شاخصهای بالینی (تعداد مفاصل دردناک، تعداد مفاصل متورم، ارزیابی کلی پزشک و بیمار از وضعیت بیماری، وضعیت عمومی، میزان درد و شاخص امتیاز فعالیت بیماری)، بیوشیمیایی، التهابی، اکسیداسیون و نمره پرسشنامه ارزیابی سلامت در گروه "امگا-3 به تنهایی" و "امگا-3 توأم با ویتامین E" نسبت به گروه "دارونما" بارزتر بود (01/0 P<). بعد از 12 هفته، بهبود معنیداری (05/0P<) در گروه "امگا-3 به تنهایی" و "امگا-3 توأم با ویتامین E" نسبت به گروه "دارونما" در مورد شاخصهای خشکی صبحگاهی مفاصل و پرسشنامه ارزیابی سلامت مشاهده شد.
نتیجه گیری: مصرف اسیدهای چرب امگا-3 ، توام با ویتامین E بسیاری از شاخصهای بالینی و بیوشیمیایی را بهبود بخشید، ولی در بیشتر موارد، جز کاهش اکسیداسیون و کاهش میزان رسوب اریتروسیت، تفاوت معنیداری بین دو گروه "امگا-3 به تنهایی" و "امگا-3 توأم با ویتامین E" وجود نداشت.
Shaabani Y, Rastmanesh R, Taleban F, Jamshidi A, Akhlaghi M, Alavi H. Comparison of the Effect of Omega-3 Fatty Acid Supplementation with and without Vitamin E in Patients with Rheumatoid Arthritis. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2007; 2 (2) :57-69 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-42-fa.html
شعبانی یوسف، راست منش رضا، طالبان فروغ اعظم، جمشیدی احمدرضا، اخلاقی معصومه، علوی مجد حمید. مقایسه اثر مکملیاری با اسیدهای چرب امگا -3 به تنهایی و توام با ویتامین E در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1386; 2 (2) :57-69