استخراج عصاره دارچین و بررسی تأثیر آن بر پایداری روغن آفتابگردان
|
لیلا کمالی روستا* ، مهرداد قوامی ، مریم قراچورلو ، رضا عزیزی نژاد  |
|
|
چکیده: (24731 مشاهده) |
سابقه و هدف: یکی از راههای جلوگیری از اکسیداسیون روغنها و چربیها افزودن آنتیاکسیدانها است، اما با توجه به اینکه آنتیاکسیدانهای سنتزی امکان ایجاد اثرات نامطلوبی را در بدن دارند، به تدریج از فهرست آنتیاکسیدانهای مصرفی حذف میشوند. بنابراین، تهیه و تولید انواع طبیعی آنها ضروری است. هدف از این پژوهش، استخراج عصاره دارچین با استفاده از دو روش حلال سرد و سوکسله و توسط دو حلال استون و متانول و بررسی خاصیت آنتیاکسیدانی آن از طریق تعیین زمان پایداری روغن آفتابگردان بود.
مواد و روشها: عصاره دارچین با دو روش حلال سرد و سوکسله و با استفاده از دو حلال استون و متانول به طور جداگانه استخراج شد. راندمان استخراج عصارهها تعیین و میزان کل ترکیبات فنولیک موجود در آنها طبق روش فولین سیوکالتیو اندازهگیری شد. اثر عصارهها در غلظتهای متفاوت 02/0، 04/0، 06/0، 08/0 و 1/0 درصد در به تأخیر انداختن فساد اکسیداتیو در روغن آفتابگردانِ تصفیه شده از طریق اندازهگیری عدد پراکسید و زمان مقاومت به اکسیداسیون نمونهها تعیین شد و سپس با اثر آنتیاکسیدان سنتزی TBHQ با غلظت 01/0% مقایسه شد.
یافتهها: راندمان استخراج عصارههای دارچین استخراج شده توسط روش سوکسله بیشتر از روش حلال سرد بود. میزان ترکیبات فنولیک عصارههای استخراج شده با روش حلال سرد، بیشتر بود. در هر دو روش سوکسله و حلال سرد، راندمان استخراج عصاره دارچین توسط حلال متانول بیشتر از حلال استون بود؛ ولی میزان ترکیبات فنولیک موجود در عصاره استونی در هر دو روش، بیشتر بود. در بررسی خاصیت آنتیاکسیدانی عصارههای دارچین در روغن آفتابگردان مشخص شد، با افزایش غلظت عصارهها اثر آنتیاکسیدانی آنها بیشتر شد و عصاره استونی بهتر از عصاره متانولی عمل کرد، به طوری که عصاره استونی دارچین با غلظت 1/0% دارای بیشترین اثر آنتیاکسیدانی بعد از آنتیاکسیدان سنتزی TBHQ با غلظت 01/0% بود.
نتیجه گیری: عصاره دارچین دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است. این خاصیت به دلیل وجود ترکیبات فنولیک و سایر ترکیبات آنتیاکسیدانی در آن است. بنابراین، میتواند به عنوان منبعی از آنتیاکسیدانهای طبیعی مورد پژوهش بیشتر قرار گیرد.
واژگان کلیدی: اکسیداسیون، آنتیاکسیدان، عصاره دارچین، ترکیبات فنولیک، روغن آفتابگردان |
|
واژههای کلیدی: اکسیداسیون، آنتیاکسیدان، عصاره دارچین، ترکیبات فنولیک، روغن آفتابگردان |
|
متن کامل [PDF 173 kb]
(16638 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
صنايع غذايي دریافت: 1389/12/11 | انتشار: 1390/1/26
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|