اثر مصرف روزانه دوغ غنی شده با ویتامین D و توأم ویتامین D و کلسیم بر نماگرهای تنسنجی و گلیسمی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2
|
بهاره نیکویه ، تیرنگ نیستانی* ، مریمالسادات فروید ، حمید علوی مجد ، علی کلایی ، نسترن شریعت زاده ، اعظم غروی ، آناهیتا هوشیار راد  |
|
|
چکیده: (14841 مشاهده) |
سابقه و هدف: غلظت کم 25(OH)D سرم با اختلال در تحمل به گلوکز و ابتلا به دیابت همراه است. این مطالعه با هدف مقایسه اثربخشی دوغ غنی شده با ویتامین D و توأم ویتامینD و کلسیم بر وضعیت تنسنجی و گلیسمی مبتلایان به دیابت نوع 2 (T2DM) انجام شد.
مواد و روشها: 90 بیمار مبتلا به T2DM به صورت تصادفی به گروههای 1 (دوغ ساده)، 2 (دوغ غنی شده با ویتامین D حاوی IU 500 ویتامین D در هر mL 250) و3 (دوغ غنی شده با ویتامین D و کلسیم، حاوی IU 500 ویتامین D و mg 250 کلسیم در هر mL 250) تقسیم شدند تا روزی دو بطری از دوغها را به مدت 12 هفته مصرف کنند. نماگرهای تنسنجی (وزن، نمایه توده بدن، دور کمر)، سطح گلوکز ناشتای سرم(FSG)، درصد هموگلوبین گلیکوزیله(HbA1C) و مقاومت به انسولین( HOMA-IR) پیش و پس از مداخله ارزیابی شدند.
یافتهها: میانگین سطح 25(OH)D3 سرم در گروههای 2 و 3 به صورت قابل ملاحظهای افزایش یافت ( هردو، 001/0>p). FSG (به ترتیب 7/33±9/12- ، 015/0=p و 9/46±6/9- ، 035/0=p)، HbA1C (به ترتیب 2/1%±4/0- ، 9/1%±4/0- ،001/0> p) HOMA-IR (به ترتیب4/1 ±6/0- ، 001/0= pو 2/3± 6/0، 001/0> p) و دورکمر (به ترتیب 7/2±6/3- ، 3/3±9/2-، هردو 001/0>p) در گروههای 2و3 در مقایسه با گروه 1 به طور معنیداری کاهش یافت. بین تغییرات 25(OH)D3 با FSG (208/0=r و 049/0=p) و HOMA-IR (219/0- =r و 005/0=p) رابطه منفی معنیدار مشاهده شد.
نتیجه گیری: مصرف روزانه دوغ غنی شده با ویتامین D با یا بدون کلسیم وضعیت تنسنجی و گلیسمی بیماران دیابت نوع 2 را بهبود بخشید.
واژگان کلیدی: ویتامین D ، کلسیم، کنترل گلیسمی، تنسنجی |
|
واژههای کلیدی: ویتامین D، کلسیم، کنترل گلیسمی، تنسنجی |
|
متن کامل [PDF 163 kb]
(3481 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1390/6/13 | انتشار: 1390/6/24
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|