اثرات مصرف ماست پروبیوتیک بر فشار خون و سطح لیپیدهای سرم در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2: کارآزمایی بالینی تصادفی
|
هانیه السادات اجتهد ، جواد مهتدی نیا* ، عزیز همایونی راد ، میترا نیافر ، محمد اصغری جعفرآبادی ، وحید مفید |
|
|
چکیده: (20131 مشاهده) |
اثرات مصرف ماست پروبیوتیک بر فشار خون و سطح لیپیدهای سرم در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2: کارآزمایی بالینی تصادفی
هانیه السادات اجتهد1، جواد مهتدی نیا2، عزیز همایونی راد3، میترا نیافر4، محمد اصغری جعفرآبادی5، وحید مفید6
1- دانشآموخته کارشناسی ارشد علوم تغذیه، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
2- نویسنده مسئول: دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز پست الکترونیکی: jmohtadinia@yahoo.com
3- استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
4- دانشیار گروه غدد، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
5- استادیار گروه آمار و اپیدمیولوژی و مرکز ملی مدیریت سلامت ، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
6- کارشناس ارشد صنایع غذایی، شرکت صنایع شیر ایران
تاریخ دریافت: 27/12/89 تاریخ پذیرش: 20/3/90
چکیده
سابقه و هدف: با توجه به شیوع بالای پرفشاری خون و دیسلیپیدمی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر ماست پروبیوتیک بر فشار خون و سطوح لیپیدهای سرم در این بیماران انجام شد.
مواد و روشها: در این کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور شاهددار 60 بیمار (23 مرد و 37 زن) دیابتی نوع 2 با غلظت کلسترول LDL بالاتر از mg/dL100 در دو گروه تقسیم شدند. افراد گروه آزمون، روزانه 300 گرم ماست پروبیوتیک حاوی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و بیفیدوباکتریوم لاکتیس و افراد گروه شاهد، روزانه 300 گرم ماست معمولی به مدت 6 هفته دریافت کردند. دریافتهای غذایی، شاخصهای تنسنجی، فشار خون و سطوح لیپیدهای سرم در ابتدا و انتهای مطالعه اندازهگیری شد. آنالیز آماری با استفاده از نرمافزار SPSS و آزمونهای تحلیل کوواریانس و تی زوجی انجام گرفت.
یافتهها: میزان فشار خون سیستولی و دیاستولی در هر دو گروه تحت تأثیر قرار نگرفت. غلظت کلسترول تام به میزان 54/4% و کلسترول LDL به میزان 45/7% در گروه آزمون نسبت به گروه شاهد کاهش یافت (به ترتیب 008/0 = P و 004/0 = P) ولی در گروه آزمون، تفاوت آماری معنیداری در غلظت تریگلیسرید و کلسترول HDL در پایان هفته ششم نسبت به ابتدای مطالعه مشاهده نشد.
نتیجه گیری: دریافت ماست پروبیوتیک سبب بهبود غلظت کلسترول تام و کلسترول LDL در بیماران دیابتی نوع 2 شد، ولی بر فشار خون آنها تأثیری نداشت. این مطالعه نشان داد که ماست پروبیوتیک احتمالاً در بهبود عوامل خطر بیماری قلبی عروقی در دیابت نوع 2 مؤثر است.
واژگان کلیدی: ماست پروبیوتیک، دیابت نوع 2، فشارخون، لیپیدهای سرم |
|
|
|
متن کامل [PDF 242 kb]
(6537 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1390/9/20 | انتشار: 1390/10/25
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|