بررسی ارتباط الگوهای غذایی غالب با کوتاهقدی در کودکان تهرانی: یک مطالعه مورد- شاهدی
|
فاطمه اسفرجانی* ، روشنک روستایی ، فاطمه محمدی نصرآبادی ، مرتضی عبداللهی ، آناهیتا هوشیار راد ، احمد اسماعیل زاده |
|
|
چکیده: (18513 مشاهده) |
سابقه و هدف: مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط الگوهای غذایی با کوتاهقدی در کودکان کلاس اول شهر تهران در سال 1386 انجام پذیرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه مورد- شاهدی، قد کودکان(3147n=) در 5 منطقه شهر تهران با روشهای استاندارد اندازهگیری و کوتاهقدی، بر اساس نمایه قد برای سن (کمتر از صدک 5) در مقایسه با جداول CDC 2000 تعیین شد. برای هر کودک کوتاه قد سه نفر شاهد از میان کودکان سالم و غیر کوتاهقد، انتخاب و وارد مطالعه شدند (مورد:86 نفر و شاهد: 308 نفر). پرسشنامههای مربوط به وضعیت اجتماعی- اقتصادی، وزن و قد زمان تولد کودک و مدت تغذیه با شیر مادر و پرسشنامههای یادآمد غذایی24 ساعته برای دو روز غیر متوالی برای هر یک از نمونهها تکمیل شد. جهت شناسایی الگوهای غذایی غالب، روش تحلیل عاملی مورد استفاده قرار گرفت. مدلها برای جنس، سن مادر، سواد مادر، سواد پدر، وزن هنگام تولد، بعد خانوار و انرژی تعدیل شدند.
یافتهها: در مطالعه حاضر بین متغیرهای جنس، وزن هنگام تولد، سن مادر و تحصیلات والدین در دو گروه مورد و شاهد اختلاف معنیداری مشاهده شد(05/0P<). بررسی مصرف نشان داد که در گروه کوتاهقد، میانگین مصرف لبنیات (167±308 گرم/روز) و خشکبار (9±58/2 گرم/روز) کمتر از گروه شاهد (به ترتیب 232±382، 26±15/7 گرم در روز) و مصرف چربی(29±85/37 گرم/روز) بیشتر از گروه شاهد(22±94/30 گرم/روز) بود (05/0P<). در مطالعه حاضر، سه الگوی غذایی تعیین شد: الگوی غذایی 1 : نان، سیب زمینی، چربی، تخممرغ، چاشنیها، سایر سبزیها، قند و نوشیدنیها. الگوی غذایی 2: سبزیهای برگی، غذاهای آماده، مغزها، سایر غلات، حبوبات، امعا و احشا. الگوی غذایی 3: کیک و بیسکویت، مرغ، لبنیات، میوهجات، غیره). دو الگوی غذایی اول و دوم ارتباط معنیداری با کوتاهقدی نداشتند، اما افرادی که در چارک سوم سومین الگوی غذایی قرار داشتند، نسبت به چارک اول آن از شانس پایینتری برای ابتلا به کوتاهقدی برخوردار بودند (05/0P<).
نتیجه گیری: به نظر میرسد تبعیت از الگوی غذایی غنی از مواد پروتئینی (مثل لبنیات و گوشتها) و کربوهیدراتدار (مثل میوهها و کیک و بیسکویت) ممکن است خطر ابتلا به کوتاهقدی را در کودکان کاهش دهد.
واژگان کلیدی: کودکان، کوتاهقدی، الگوی غذایی، تحلیل عاملی |
|
واژههای کلیدی: کودکان، کوتاهقدی، الگوی غذایی، تحلیل عاملی |
|
متن کامل [PDF 206 kb]
(3114 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1390/9/27 | انتشار: 1390/10/25
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|