شناخت عوامل مؤثر بر مصرف مواد غذایی پرفیبر از دیدگاه بیماران دیابتی نوع 2: یک مطالعه کیفی
|
پریسا کشانی، مریم السادات فروید* |
|
|
چکیده: (10883 مشاهده) |
سابقه و هدف: : با وجود توصیه به افزایش مصرف فیبر در برنامه غذایی بیماران دیابتی، میزان مصرف فیبر غذایی در آنها پایین است. این مطالعه کیفی با هدف تعیین مزایا و موانع درک شده در خصوص مصرف مواد غذایی پرفیبر از دیدگاه بیماران دیابت نوع 2 انجام شد.
مواد و روشها: پژوهش انجام شده از نوع مطالعه کیفی بود و در سال 1389 انجام شد. دادهها با استفاده از 6 بحث گروهی متمرکز در 55 بیماران دیابتی نوع 2 (34 تا 70 ساله) جمعآوری شد. تحلیل دادهها با استفاده از روش تحلیل مطالعات کیفی استراوس و کوربین انجام شد.
یافتهها: مزایای درک شده در خصوص مصرف فیبر توسط بیماران دیابتی شامل کنترل بهتر قند خون، بهبود عملکرد گوارشی، پیشگیری و کنترل برخی بیماریها بود. موانع درک شده برای مصرف فیبر توسط شرکتکنندگان را میتوان به 3 دسته تقسیمبندی کرد، شامل: موانع فردی (مانند: نداشتن آگاهی، نداشتن علاقه، نداشتن زمان کافی، هزینه، احساس خستگی، مشکلات دندانی، باورهای نادرست، ترس از هیپرگلیسمی، مشکلات گوارشی)، موانع اجتماعی (مانند: عدم آگاهی، نداشتن حمایت خانواده، فشار خانواده) و موانع آموزشی (مانند: نداشتن تبلیغات مناسب، آموزش ناکافی در جامعه، در دسترس نبودن مراکز آموزشی).
نتیجه گیری: مطالعه حاضر مزایا و موانع مؤثر بر مصرف فیبر را از دیدگاه بیماران دیابتی نوع 2 مورد بررسی قرار داد که یافتههای آن میتواند در طراحی مداخلات آموزشی بر پایه مدل فرانظریهای و به کارگیری فرایندهای مناسب ایجاد تغییر رفتارهای تغذیهای و افزایش مصرف فیبر در بیماران دیابتی مورد توجه قرار گیرد.
واژگان کلیدی: موانع، مزایا، فیبرغذایی، دیابت نوع 2 |
|
واژههای کلیدی: موانع، مزایا، فیبرغذایی، دیابت نوع 2 |
|
متن کامل [PDF 274 kb]
(3370 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1390/12/7 | انتشار: 1391/1/27
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|