ارتباط الگوهای غذایی با تراکم املاح استخوان در نمونهای از زنان یائسه ساکن شهر تهران
|
محسن کرامتی ، سیده الهه شریعتی بافقی ، علیرضا رجایی ، بهرام رشیدخانی*  |
|
|
چکیده: (12168 مشاهده) |
سابقه و هدف: مطالعات اندکی رابطه الگوهای غذایی با تراکم املاح استخوان (BMD) را بررسی کردهاند. هدف مطالعه حاضر، تعیین این رابطه در نمونهای از زنان یائسه ساکن شهر تهران بود.
مواد و روشها: 160 زن در این مطالعه مقطعی شرکت کردند. پس از تکمیل پرسشنامههای اطلاعات عمومی، فعالیت بدنی و بسامد خوراک، BMD مهرههای کمری و گردن ران آنها با dual-energy X-ray absorptiometry اندازهگیری شد. الگوهای غذایی به روش تحلیل عاملی شناسایی شدند. نسبت شانس برای داشتن BMD پایین (مقادیر کمتر از میانه) در رابطه با الگوهای غذایی نیز با آنالیز رگرسیون لجستیک محاسبه شد.
یافتهها: 6 الگوی غذایی شناسایی شد. پس از تعدیل اثر مخدوشکنندههای احتمالی، در زنانی که نمره بالاتری (مقادیر بیشتر از میانه) از الگوهای غذایی اول یا دوم داشتند، نسبت به زنان دارای نمرات پایینتر (مقادیر کمتر از میانه) شانس داشتن BMD پایین به ترتیب در نواحی مهرههای کمری (04/0 =P و 96/4-05/1 :CI 95% و 29/2 =OR) و گردن ران (01/0 >P و 09/6-31/1 :CI 95% و 83/2 =OR) بیشتر بود. الگوی غذایی اول، غنی از لبنیات پرچرب، گوشت احشاء، گوشت قرمز یا فراوری شده و غلات کامل بود. الگوی غذایی دوم غنی از سیبزمینی سرخ کرده، مایونز، شیرینیجات و دسرها و روغنهای مایع بود.
نتیجه گیری: الگوهای غذایی غنی از غذاهای حاوی چربی اشباع بالا ( مشابه الگوی اول) یا دارای تراکم پایین مواد مغذی ضروری برای سلامت استخوان (مشابه الگوی دوم) ممکن است با BMD در زنان یائسه ساکن شهر تهران ارتباطی منفی داشته باشند.
واژگان کلیدی: الگوهای غذایی، تراکم املاح استخوان، زنان یائسه، تحلیل عاملی |
|
واژههای کلیدی: الگوهای غذایی، تراکم املاح استخوان، زنان یائسه، تحلیل عاملی |
|
متن کامل [PDF 384 kb]
(2915 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1390/12/7 | انتشار: 1391/1/27
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|