مقدمه: پُرفشاری خون، یکی از مشکلات بیماران دیابتی نوع 2 است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اثرات مصرف مکملهای ویتامین های C و E و املاح روی و منیزیم بر فشارخون افراد دیابتی نوع 2 در دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. مواد و روشها: این پژوهش به روش کارآزمایی بالینیِ تصادفیِ دوسوکور، روی 69 بیمار دیابتی نوع 2 تحت درمان با رژیم غذایی یا قرصهای پایین آورنده قند خون انجام شد. افراد به طور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند. گروه اول املاح (M ،16=n) : دریافت روزانه 200 میلی گرم منیزیم (MgO) و 30 میلی گرم روی (ZnSO4)، گروه ویتامین (V،18=n) : دریافت روزانه 200 میلی گرم ویتامین C و 150 میلی گرم ویتامین E، گروه توام ویتامین و املاح (MV، 17=n) : دریافت روزانه دو کپسول حاوی ترکیب هر دو مکمل ویتامین و املاح و گروه شاهد (P، 18=n) : دریافت دارونما .کلیه افراد به مدت 3 ماه مکملها را دریافت کردند. میزان فشار خون سیستولیک و دیاستولیک در شروع مطالعه و پس از 3 ماه اندازهگیری شد. یافته ها: تغییر معنی داری در نمایههای تن سنجی، مواد مغذی دریافتی از رژیم غذایی و داروهای مصرفی افراد در طی مطالعه ملاحظه نشد. در گروه توام ویتامین و املاح ، کاهش معنیداری در میزان فشارخون سیستولی، دیاستولی و میانگین به ترتیب به میزان mmHg 8 (16±122 در مقابل 19±130)، mmHg 6 (9±77 در مقابل 11±83) و mmHg 7 (9±92 در مقابل 13±99) مشاهده شد (05/0>p). در گروه توام ویتامین و املاح، میانگین غلظت پتاسیم سرم، افزایش (05/0>p ) و نسبت سدیم به پتاسیم کاهش (05/0> p) یافت. تغییر معنی داری در سایر گروههای مورد بررسی از نظر این فراسنجها مشاهده نشد. میانگین مالون دی آلدئید پلاسما در گروههای املاح و توام ویتامین و املاح به طور معنی داری کاهش یافت ( به ترتیب 05/0> p و 01/0> p). نتیجه گیری: در این مطالعه، دریافت توام مکمل ویتامین های C و E و املاح روی و منیزیم سبب کاهش فشارخون در افراد دیابتی نوع 2 شد. به نظر میرسد که دریافت روزانه این مکملها در کاهش فشارخون بیماران دیابتی نوع 2 سودمند است.
Farvid M, Jalali M, Siassi F. The Impact of Vitamins and/or Mineral Supplementation on Blood Pressure in . Iranian J Nutr Sci Food Technol 2006; 1 (1) :23-31 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-7-fa.html
فروید مریم السادات، جلالی محمود، سیاسی فریدون. بررسی تاثیر مصرف مکملهای ویتامین و املاح بر فشارخون افراد دیابتی نوع 2. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1385; 1 (1) :23-31