ارزشیابی حسی و میزان پذیرش شیر غنی شده با کلسیم و ویتامین D از نظر کودکان دبستانی شهر تهران
|
نسرین امیدوار ، میترا ابتهی* ، تیرنگ نیستانی ، مجید حاجی فرجی  |
|
|
چکیده: (11923 مشاهده) |
سابقه و هدف: دریافت ناکافی کلسیم و ویتامین D از مشکلات شایع به ویژه در کودکان کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه از جمله ایران است. امروزه، در بسیاری از کشورها غنیسازی مواد غذایی به ویژه شیر و لبنیات برای مقابله با این مشکل مطرح شده است. هدف این مطالعه، ارزشیابی حسی و پذیرش شیر غنی شده با کلسیم و ویتامین D در کودکان دبستانی شهر تهران بود.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی مقطعی در دو مرحله ارزشیابی حسی و پذیرش شیر غنی شده با کلسیم و ویتامین D در مقایسه با شیر غنی نشده از نظر کودکان دبستانی شهر تهران انجام شد. در ارزشیابی حسی و پذیرش به ترتیب 212 و 201 تن از دانشآموزان دبستانی شهر تهران مورد مطالعه قرار گرفتند. در هر دو گروه، طعم شیر غنی شده با کلسیم و ویتامین D در مقایسه با شیر غنی نشده ارزیابی و مقایسه شد. ارزشیابی حسی به روش هدونیک 5 نقطهای و با استفاده توأم از تصویر و کلمه انجام شد. پذیرش از طریق پرسشنامه 8 گزینهای ارزیابی شد.
یافتهها: نتایج ارزشیابی حسی نشان داد که 4/44% دانشآموزان طعم شیر غنی شده را در مقایسه با شیر غنی نشده خیلی بدمزه و بدمزه ارزیابی کردند (001/0 < P). در ارزیابی پذیرش 85% دانشآموزان از طعم شیر غنی شده با کلسیم و ویتامین D رضایت داشتند. نزدیک به نیمی از دانشآموزان (44%) با ادامه طرح دریافت شیر غنی شده موافق بودند.
نتیجه گیری: تغییر طعم شیر غنی شده با کلسیم و ویتامین D ممکن است در عمل، اجرای برنامه توزیع شیر غنی شده در کودکان را به چالش بکشد. انجام مطالعات بیشتر برای تعیین فرمولاسیونی که پذیرش بالاتری نزد کودکان دبستانی داشته باشد، مورد نیاز است.
واژگان کلیدی: پذیرش، شیر غنی شده با کلسیم و ویتامین D، کودکان دبستانی، ارزشیابی حسی |
|
واژههای کلیدی: پذیرش، شیر غنی شده با کلسیم و ویتامین D، کودکان دبستانی، ارزشیابی حسی |
|
متن کامل [PDF 175 kb]
(3089 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1391/7/18 | انتشار: 1391/7/24
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|