سابقه و هدف: شواهد متعددی مبنی بر نقش اسیدهای چرب امگا-3 در کاهش التهاب ناشی از مواد شیمیایی وجود دارد. اما تا کنون، هیچ مطالعهای اثر اسیدهای چرب مختلف را بر کولیت ناشی از سیتروباکتر بررسی نکرده است. هدف از این مطالعه، بررسی اثر روغن ماهی، روغن کانولا و روغن گلرنگ بر کولیت ناشی از سیتروباکتر است.
مواد و روشها: موشها به طور تصادفی تحت رژیم با کالری یکسان و تنها متفاوت در نوع چربی به مدت 3 هفته قبل و10روز بعد از القای سیتروباکتر قرار گرفتند. هر گروه شامل 9عدد موش بود. در روز دهم بعد از عفونت، قسمت انتهایی روده از نظر شاخصهای التهابی، هسیتوپاتولوژی و تعداد سیتروباکترها بررسی شد.
یافته ها: تعداد سیتروباکترها در تمام گروهها مشابه بود، اما درجه التهاب در گروه تغذیه شده با روغن ماهی کمترین مقدار را داشت که به ترتیب در گروه روغن گلرنگ، روغن کانولا و رژیم معمولی درجه آن افزایش مییافت.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه، بیانگر آن است که در مدل کولیت التهابیِ ناشی از سیتروباکتر، هرچه نسبت مصرف امگا-3 به امگا-6 بیشتر باشد، میزان التهاب، کمتر است، اما اسیدهای چرب امگا-3 تأثیری بر تعداد سیتروباکترها نداشته و تأثیر آنها فقط از طریق خاصیت ضدالتهابی ظاهر میشود.
Hekmatdoost A, Mirshafi A, Djazayery A, Eshraghian M, Feizabadi M, Sedaghat R et al . The effect of dietary oils on microflora in experimental colitis in mice. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2008; 3 (3) :53-63 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-95-fa.html
حکمت دوست آزیتا، میرشفیعی عباس، جزایری ابوالقاسم، اشراقیان محمدرضا، فیض آبادی محمدمهدی، صداقت رضا و همکاران.. تأثیر روغنهای خوراکی بر کولیت ناشی از سیتروباکتر رودنتیوم. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1387; 3 (3) :53-63