بررسی رابطه بین دریافت اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 در بیماران مبتلا به کولیت اولسرو
|
مهسا بابایی ، سعید اوسطی ، علی گلچوبیان ، ایرج ملکی ، ترنگ تقوایی ، وحید حسینی ، همایون واحدی ، کیاندخت قناتی ، آرش رشیدی* ، حافظ فاخری  |
|
|
چکیده: (10291 مشاهده) |
سابقه و هدف: بیماری کرون (CD) و کولیت اولسرو (UC) به عنوان بیماری التهابی روده شناخته میشوند که عمدتاً مجرای گوارش را تحت تاثیر قرار میدهند. پاتوژنز و علت این بیماری نامعلوم است اما اهمیت فاکتورهای محیطی به خصوص رژیم غذایی، گواه نرخ افزایش بروز در دهههای اخیر است. وراثت نیز نقش کمی در این بیماری بازی میکند. هدف از این تحقیق بررسی دریافت اسید چرب امگا 3 و امگا 6 قبل از بیماری در بیمارانی که کمتر از 6 ماه گذشته به کولیت اولسرو مبتلا شده بودند در مقایسه با افراد سالم در شهر ساری است.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، 66 بیمار از بیمارستان امام خمینی شهر ساری که زمان ابتلایشان به بیماری کولیت اولسرو UC) ) بیش از 6 ماه نگذشته بود و 137 نفر سالم که از نظر سن، جنس، مصرف قرصهای ضد بارداری و سیگار با گروه بیمار تطابق داده شده بودند، شرکت کردند. سوابق رژیم غذایی افراد از طریق پرسشنامه بسامد خوراک مکانیزه(MFFQ) جمع آوری شد. آنالیز رگرسیون لجستیک و رگرسیون خطی به منظور ارتباط بیماری با مصرف اسیدهای چرب امگا3، امگا6 و نسبت اسید چرب امگا 3به امگا 6 انجام گرفت.
یافتهها: یافتههای این مطالعه نشان داد که بالاترین چارک دریافت اسید چرب امگا 3/6 سبب افزایش خطر ابتلا به کولیت اولسرو میشود
] ((OR,3/48 95% CI,1/43-8/45, P= 0/006 همراه با روند معنیدار در گروهها(OR, 1/09 , Pt =0/008)[. بالاترین چارک دریافت اسید چرب امگا 6 با افزایش خطر بیماری در ارتباط بود ](OR,2/16 95% CI,0/91-5/1, P=0/07) همراه با روند معنیدار در گروهها
([(OR, 1/02, Pt=0/08. همچنین بالاترین چارک دریافت اسید چرب امگا 3 با کاهش بیماری کولیت اولسرو در ارتباط بود
(OR,0/43 95%CI, 0/15-1/21, P=0/11]) اما این میزان روند معنیداری نداشت (OR 0/17, Pt=0/94)[.
نتیجهگیری: یافتههای به دست آمده در مطالعه حاضر بر اهمیت انتخاب الگوی غذایی مناسب که شامل نسبت خوبی از امگا 3 به امگا 6 باشد تأکید میکند.
واژگان کلیدی: بیماری التهابی روده، کولیت اولسرو، کرون، پرسشنامه بسامد خوراک مکانیزه (MFFQ) |
|
واژههای کلیدی: بیماری التهابی روده، کولیت اولسرو، کرون، پرسشنامه بسامد خوراک مکانیزه (MFFQ) |
|
متن کامل [PDF 201 kb]
(3615 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1391/12/1 | پذیرش: 1392/8/28 | انتشار: 1392/8/28
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|